Grave

Marieke Cranen, Iris Holtzhuizer en Christan Leenders

Graafs aandeel in musical Ketters, geloof in Nimmegen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op 23 mei gaat de nieuwe musical Ketters, geloof in Nimmegen in première in LUX in Nijmegen. De musical gaat over de strijd tussen katholiek en protestant ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en wordt uitgevoerd door de MusicalMakers. Een voor het grote publiek onbekend verhaal. Iris Holtzhuizer uit Grave en Christan Leenders uit Escharen spelen mee in de musical, die is geschreven en gecomponeerd door Marieke Cranen uit Velp.

Marieke Cranen.

De musical begint in 1585 wanneer toenmalig burgemeester Vlemminck de stadspoorten opent en het katholieke Spaanse leger het op dat moment protestantse Nijmegen bezet. Katholieken en protestanten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. In die grimmige strijd bloeit een verboden liefde op.

Iris Holtzhuizer speelt in het ensemble en levert vanuit haar beroep als logopediste een belangrijke bijdrage. Christan Leenders speelt in het ensemble en heeft een kleine rol als pastoor. De historische musical is geschreven en gecomponeerd door Marieke Cranen, werkzaam als bouwkundige. Jaren geleden begon zij als violiste bij de MusicalMakers om daarop in het ensemble op de planken aan te sluiten. “Zo’n zeven jaar geleden speelde het idee om een musical te schrijven en te componeren. Na schrijven, schrappen, praten met de juiste mensen en weer schrijven en schrappen wordt die droom nu werkelijkheid.” De achtergrond als violiste en fluitiste van autodidact Marieke Cranen is terug te zien in de begeleidingsmuziek. De musical is geschreven voor een tienkoppig orkest en is inmiddels live opgenomen.

Stadswandeling en expositie
De Nijmeegse historie en de onbekendheid ervan voor het grote publiek leverde de samenwerking op met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Gilde Nijmegen. Sinds 21 april is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een expositie over Ketters in Nijmegen te zien. Daarnaast organiseert Gilde Nijmegen rondom de uitvoeringen een historische stadswandeling die plaatsen aandoet die ook in de musical een rol spelen zoals de Sint Anthonispoort.

Op 23, 24, 25 en 26 mei 2018 komt 16e-eeuws Nijmegen tot leven in de theaterzaal van LUX Nijmegen. Kaartjes kosten 15,75 per stuk en zijn te bestellen via www.musicalmakers.nl/shop. Ook de stadswandelingen (4 euro per persoon) zijn via deze site te reserveren. De expositie Ketters is tot eind mei gratis te bezoeken in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26, op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur.

Iris Holtzhuizer.

Christan Leenders.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties