Grave

Gouden Graafse Guusje

Door Freddy Klooté

GRAVE/BAKOE - Na haar derde plaats in de Grand Slam in Parijs, is judoka Guusje Steenhuis alweer volop op koers in haar race naar de Olympische Spelen in Tokio. Dat is nog ver, maar zoals de Engelse commentator afgelopen zondag tijdens de finale tussen Guusje Steenhuis en haar concurrente Marhinde Verkerk opmerkte, “Guusje is het heden en de toekomst van het Nederlandse judo”. (foto: Marina Mayorova)

Afgelopen weekend was de Graafse in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een stad die haar bijzonder ligt. De twee vorige Grand Slams daar werden door Guusje Steenhuis gewonnen. Geen wonder dat ze met een belangrijke dosis zelfvertrouwen aan het toernooi begon. In de eerst wedstrijd versloeg ze Gunel Hasanli, de plaatselijke favoriet. Binnen tien seconden had Guusje haar tegenstander op de vloer. In de halve finale trof ze de Japanse Shiori Yoshimura. Dat was flink aanpoten. Na vier minuten was er nog geen beslissing gevallen. De Japanse ging met één strafje (shido) naar de golden score. Na weer een shido van de Japanse kon Guusje zich opmaken voor de finale. In de andere poule had Marhinde Verkerk ook de halve finale bereikt. Daarin werd de Hongaarse Abige Joo met een waza-ari gevloerd en kregen we een zuivere oranje finale.

Guusje oogde heel ontspannen en straalde kracht uit. Drie minuten lang werd het aftasten in de finale. Beiden soms op het randje van een shido. Tot het moment dat Guusje haar tegenstander op snelheid en kracht verraste en haar met een waza-ari op de grond kreeg. Ze moest daarna Verkerk nog twintig seconden in de houdgreep houden. Dat lukte, vooral ook omdat Marhinde nu niet bepaald netjes op de grond was gelegd en Guusje daar bovenop geen krimp gaf. Na twintig seconden kon Guusje Steenhuis met een grote glimlach de handen in de lucht steken. Winnaar, voor de derde keer op rij, van de Grand Slam van Bakoe.

Een mooie bijkomstigheid is dat de Graafse door deze overwinning, op de eerste plaats op de wereldranglijst judo -78 kg bij de vrouwen staat. Een geweldige opsteker voor het Europees Kampioenschap over zes weken in Warschau.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

Dagboek Diala en Enas