Grave

Glaasje - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het dateert uit 1966. Het lied van Sjakie Schram. “Glaasje op, laat je rijden”. Het is weer actueel. Na het grootschalig onderzoek bij maar liefst 600.000 personen heeft het lied een extra dimensie gekregen. Wie vaak een glaasje op heeft, moet zich eerder laten rijden. Naar kerkhof of crematorium. Dat is het slechte nieuws van het onderzoek.

Maar toch, er blijven wel wat vraagjes. Zo staat er: “Wie op zijn veertigste tussen de tien en twintig glazen bier of wijn per week drinkt, kan een half jaar van zijn levensverwachting aftrekken”. Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb geen flauw benul wat ik van het begrip “levensverwachting” moet vinden. Ik heb wel een heel klein beetje idee wat ik van het leven verwacht, en zelfs dat komt maar al te vaak niet uit. Een vriend van me ging ruim vijftig jaar geleden bij een hevige regenbui in een cafeetje schuilen, zag er een bloedmooi meisje en is daar nu zo’n vijftig jaar mee getrouwd. Wat zou er gebeurd zijn als het die dag mooi, zonnig weer was geweest? Hij heeft destijds wel een biertje en zij een wijntje gedronken. Dat wel. En wat blijkt nu ook uit dat massale onderzoek? Ook één glaasje bier of wijn is slecht voor je gezondheid en verlaagt je levensverwachting. Mijn God, wat een ellende. Bovendien blijft aan me knagen dat ik geen flauw idee heb van mijn levensverwachting. Mijn lieve moedertje was nog maar 74 toen ze overleed. Kanker. Ze had in haar leven best af en toe één of meer glazen Trappistenbier gedronken. Vond ze lekker. Gezellig ook. Toen ze dood ging had ik niet de indruk dat ze op dat moment langer had kunnen leven als ze dat bier niet had gedronken. Een flauwe vergelijking? Zou kunnen. Maar ik weet echt niet wat ik met levensverwachting moet. En al helemaal niet met één glaasje per dag. Een jongen van twaalf uit mijn klas ging dood. Heb alle tranen die in me zaten verhuild. Was dat zijn levensverwachting? Precies op tijd, want hij had nog nooit één glaasje alcoholische drank op? “Ja, maar, het is niet goed voor je gezondheid, en daarom ga je vroeger dood”, is nu het antwoord. Trudy Voortman van het Erasmus MC, co-auteur en voedingswetenschapper: “En wat die cijfers nog niet eens vertellen is, in welke gezondheid je ouder wordt. Alcohol geeft minder jaren in goede gezondheid, en niemand wil oud worden met een lang ziektebeeld, voorafgaand aan overlijden”. Jezus, Trudy nog aan toe. Dan hebben we al een kortere levensverwachting en moeten we daar nog een soort BTW van aftrekken.

Schrijver-columnist Max Pam schreef waar ik aan dacht: “Straks staan de alcoholdrinkers weer gezamenlijk met de rokers. Maar dan wel buiten het café.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties