Grave

Jongeren Op Gezond Gewicht

'Gezonde leefstijl met voldoende bewegen en goede voeding is belangrijk'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een stichting die zich inzet voor een gezonde leefstijl en leefomgeving voor kinderen en jongeren. De gemeente Grave is sinds 2016 aangesloten bij JOGG en wil daarmee het percentage kinderen dat overgewicht heeft tenminste stabiliseren, liefst verminderen. Een meerjarige aanpak, berust op langdurige intensieve samenwerking met verschillende lokale partijen, moet ervoor zorgen dat kinderen, jongeren én ouders weer bewust kiezen voor gezonde voeding, vaker water drinken en meer beweging.

In september 2016 was de startbijeenkomst van JOGG in Catharinahof.

"Een gezonde leefstijl met voldoende bewegen en goede voeding is belangrijk", stelt de Graafse wethouder sport Jeroen Joon. "Iedereen wil immers graag gezond zijn en blijven. Helaas komen we in ons dagelijks leven steeds meer in aanraking met zaken die juist niet goed zijn. Op de televisie, in de supermarkt, alle fastfoodketens langs de snelwegen, in de sportkantines, we zitten en gamen te veel en zo kan ik nog wel even doorgaan."

'JOGG-aanpak succesvol'
"We zien om ons heen wat de gevolgen zijn", gaat Joon verder. "Veel mensen met overgewicht en obesitas met tot gevolg een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid en onbetaalbare zorgkosten. Daar moeten en kunnen we wat aan doen! Dat kan niet alleen en ook niet slechts op één locatie. Het goede aan de JOGG-aanpak is dat het actie onderneemt in de hele leefomgeving van ons allen en dat doet door samenwerking van heel veel organisaties in onze gemeente. Alleen samen, in de buurt, op school, op de sportvereniging, in de supermarkt, enzovoort lukt het ons om echt verschil te maken. De JOGG-aanpak is zeer succesvol gebleken en er doen dan ook ruim 100 gemeenten in Nederland aan mee. Als gemeente Grave pakken we daarin graag onze verantwoordelijkheid en stimulerende rol. En uiteraard hopen we dat iedereen in Grave hiermee aan de slag gaat! En tegen de volwassenen zou ik willen zeggen: doe je het niet voor je zelf, doe het dan voor al onze kinderen. Wij dragen er immers de verantwoordelijkheid voor en niemand anders. Gelukkig is JOGG ook vooral heel erg leuk om te doen."


 

‘Gezonde’ week op basisscholen De Bongerd en St. Jozef

Twee basisscholen in de gemeente Grave besteedden deze zomer extra aandacht aan een gezonde(re) leefstijl. Met allerlei leuke en leerzame activiteiten gingen basisschool De Bongerd uit Gassel en basisschool St. Jozef uit Velp aan de slag met enkele thema’s van JOGG Grave: Drinkwater, Gratis bewegen, Gewoon doen! en Groente…zet je tanden erin.

Basisschool De Bongerd sloot de week af met een gezondheidsdebat met wethouder Jeroen Joon als debatleider (foto). Hij ging met de kinderen in gesprek over vijf verschillende stellingen rondom een gezonde leefstijl. Er werd onder andere gediscussieerd over water drinken en suikerhoudende drankjes, bewegen en leren én over gezond trakteren op school. Naar aanleiding van deze week zet De Bongerd vol in op een nieuw gezond traktatiebeleid.
De St. Jozefschool legde het accent op water drinken en organiseerde een Waterweek. "Met allerlei activiteiten hebben wij water drinken nóg leuker gemaakt”, blikt leerkracht Danny Broekmans terug. De St. Jozefschool heeft zelfs een vaste Waterdag per week ingesteld: Woensdag Waterdag! Op deze dag wordt alleen maar water gedronken. Danny Broekmans: "Op woensdag is onze vaste gymnastiekdag. Sport en gezondheid gaan natuurlijk samen. Daarom hebben wij ervoor gekozen deze dag als waterdrinkdag te promoten.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties