Grave

Geweldig tegen hulpverleners - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Heb je dat ook wel eens? Dat je jezelf voor de zoveelste keer hebt afgevraagd “waarom?” en dat je het antwoord maar niet kan vinden? Ik wel. Als ik weer de nieuwsberichten hoor of lees over agressie tegen hulpverleners. Iedere keer opnieuw. Na oud & nieuw hetzelfde liedje, weer een toename van het aantal incidenten tegen hulpverleners. Waarom?

In al mijn pogingen om mijzelf te verplaatsen in de geweldplegers en een motivatie te bedenken voor hun extreme acties, stuit ik telkens op een muur van onbegrip. Ok, ik zal weer een poging wagen. Stel ik ben gezellig een feestje aan het bouwen met vrienden, oliebollen op tafel, iedereen een drankje in de hand en lekker aftellen voor de teevee. Daarna elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen en de straat op om vuurwerk af te steken. Plotseling ontploft een strijker in het gezicht van één van mijn vrienden. Paniek. Iemand belt 112 want er staat een kop vol bloed op straat en zijn schreeuw komt boven het vuurwerk uit. Even later komt de ambulance aan rijden. Verpleegkundigen stappen uit de wagen om de gewonde te verzorgen. Hoe moet ik dan denken ‘hey, die hulpverlener gaat mijn vriend redden, laten we er snel vuurpijlen op schieten en tegen zijn knieschijven aan trappen’? Hoe dan?

Wat ik eigenlijk net zo erg vind, is de berichtgeving van de media. Het enige dat ze kunnen melden is het aantal incidenten en of het meer of minder dan de vorige keer was. De reacties van het verontruste volk zijn eentonig; ‘ze mogen hier niet mee wegkomen’ en ‘hogere straffen zijn nodig’. Toch zijn de straffen de afgelopen 15 jaar met 200% toegenomen en lijkt het weinig te helpen. Het is toch beter om de oorzaak weg te nemen in plaats van achteraf straffen uit te delen? De onlangs gestarte campagne “Achter ieder uniform zit een mens” laat zien dat het helpende personeel gewone mensen zijn met gevoel, en dat is op zich prima. Maar de reden zal toch niet zijn dat de relschoppers denken dat ze te maken hebben met gevoelloze, vervangbare robots? Er zal toch ergens een universitair geschoolde zijn die het onderzocht heeft wat nu echt de achterliggende oorzaak is? En een oplossing weet?

Maar ach, ik vermoed dat het antwoord niet snel gaat komen. Misschien moeten we gewoon laten zien hoe het wel moet, het goede voorbeeld tonen. Een positieve draai geven aan de neerwaartse spiraal. Een applaus voor elke keer als een brandweerman de dodelijke vlammen heeft overwonnen. Een schouderklopje voor elke ambulancebroeder die een gewonde verzorgd heeft. Een duimpje voor elke agent die een bloedige rel met kordaat optreden heeft voorkomen. Dus géén geweld tegen hulpdiensten, maar geweldig zijn tegen hulpdiensten. Tjonge. ‘Geweldig tegen hulpdiensten’, dat zou een mooie campagne zijn voor komend jaar. Een campagne die mede mogelijk wordt gemaakt door oprechte mensen. #durftedromen

De beste wensen iedereen!

Kenneth Steijvers

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties