Grave

Genderneutraal - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Naarmate je ouder wordt verrijkt de wereld om je heen zich met steeds nieuwe dingen. Op allerlei gebied. Soms kijk je daar van op. Dat mijn generatie daar toch niet aan gedacht heeft. Soms kun je daar heel blij van worden. Er zijn ook zaken waarvan je hoofd een soort implosie krijgt en je ook blij bent. Dan voor het feit dat dit jouw generatie bespaard is gebleven.

Je hebt ook de vastigheden in je leven, die soms als een roestlaag op je huid geplakt zijn. Oorlog bijvoorbeeld. We herdenken vredesmomenten tot we er scheel van zien, maar ergens in de wereld is er altijd wel een oorlog bezig. Een zekerheidje. Ook het fenomeen actievoerders hoort in deze categorie. Er zijn altijd wel mensen te vinden die het ergens zo hartgrondig mee oneens zijn dat er optochten en samenkomsten op grote velden georganiseerd worden. Je kunt je afvragen of democratische besluitvorming nog wel enige zin heeft.

Minder vast zijn de verrassingen die het leven de moeite waard maken. Neem nu de boodschap, in Frankrijk al bijna een wet, dat kinderspeelgoed genderneutraal moet zijn. Dat wil zeggen dat er niet meer een bordje met “Jongensspeelgoed” en Meisjesspeelgoed” mag hangen. Stel dat er een kleuter de winkel binnenkomt en zo’n bordje ziet, dan is hij voor de rest van zijn leven getraumatriseerd. Als hij al kan lezen natuurlijk. Bovendien schijnt het goed te zijn dat meisjes met soldaatjes, racewagens en treinen spelen. Voor jongens is het volgens de genderneutrale experts onder ons goed om eens wat meer met poppen bezig te zijn. Niets is beter dan regelmatig een pop uit en aan te kleden. Dat schijnt een goede oefening voor later te zijn. Of er ook keuzevrijheid mogelijk is, heb ik niet gelezen. Dus valt het bijna in de categorie “dictatoriale aanwijzingen van onze regering”. Net zo iets als roken, snoepen, vlees eten en binnenkort melk drinken, met een boer praten of nog aan het gas zitten.

Ik vraag me af of er ook aan onze opvolgers in dit vreemde leven, de jongens en meisjes en de “het-kinderen” is gesproken. Of jongens graag met poppen spelen, de haren daarvan steeds weer kammen en een afdeling kleertjes in hun speelgoedkast hebben hangen. En of de meisjes hele slagvelden met ridders willen die elkaar meedogenloos neersabelen.

Ik vind het altijd leuk dat er weer een nieuwe belangrijke kwestie is. Na het kippenhokgetok over moeilijke zaken als CO2 en stikstof, waarbij vooral hevig door elkaar wordt geschreeuwd, is het een heerlijke waarneming dat we het nu eens over gewoon speelgoed kunnen hebben.

Of zou het ook weer uitlopen op hanengevechten?

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties