Grave

Gemeente Grave neemt deel aan landelijke inleveractie steekwapens

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De gemeente Grave neemt in de Week van de Veiligheid (11 tot en met 17 oktober) deel aan de landelijke inleveractie steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. In de periode voorafgaand aan de inleverweek start de gemeente een campagne om hun bewust te maken van de risico’s van wapenbezit.

Burgemeester Toon van Asseldonk: “Gelukkig is de gemeente Grave relatief veilig. En dat willen we heel graag zo houden. Wapenbezit hoort daar natuurlijk niet bij. Niemand zou zonder vergunning een steekwapen of ander wapen moeten bezitten en al helemaal niet bij zich moeten dragen. Daarom roep ik iedereen op om een eventueel wapen tijdens deze actie in te leveren. Conflicten los je op met woorden, niet met wapens. Lukt dat niet met woorden dan zijn er voldoende mogelijkheden om hulp in te roepen. Maak daar gebruik van. Uiteindelijk benadeelt wapenbezit niet alleen het slachtoffer, maar ook de dader. Niet doen dus en inleveren dat wapen. Dan werken we samen aan een veiligere maatschappij!”

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens straffeloos worden ingeleverd bij de politiebureaus in Cuijk (Spinding 1) en Uden (Udenseweg 1). Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Informatie
De school en het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen met jongeren het gesprek aangaan over de risico’s van wapenbezit. Voor de ouders is een gespreksleidraad ontwikkeld. Ook het jongerenwerk kan daarvan gebruik maken. Scholen kunnen tijdens de campagneperiode een leskaart gebruiken om wapenbezit met de leerlingen te bespreken. Scholen en jongerenwerkers kunnen de jongeren ook stimuleren rapvideo’s te maken waarin ze het belang van een wapenvrije samenleving uitdragen. Het ministerie onderzoekt in samenspraak met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) of die video’s geplaatst kunnen worden bij de digitale landkaart op de site van het CCV. Op deze digitale landkaart staat niet alleen welke gemeenten deelnemen aan de inleveractie, maar ook waar - onder vermelding van adres en openingstijden - de inleverpunten zijn. De leskaart jongeren en wapenbezit en de gespreksleidraad voor ouders zijn beschikbaar op www.cgm.nl. Daarop zijn ook feiten en cijfers te vinden over wapenbezit en jongeren, veel gestelde vragen daarover en een overzichtskaart met de verschillende typen wapens.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties