Grave

Gelukt/niet gelukt - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


Vanaf het moment dat je krijsend ter wereld komt, word je vergezeld van het bordje “wel/niet gelukt”. Als je te geel of te blauw eruit ziet, heb je meteen al het “niet gelukt” om je kleine nekje hangen. Gelukkig duurt dat niet zo heel lang en mag je met goedkeuring van de deskundige gynaecoloog aan je vrije leven beginnen. Nou ja, vrij. Allerlei specialisten die uit ontelbaar vele boeken hun wijsheid kunnen putten, begeleiden je op je eerste levensjaren.

Dat kan frustrerend zijn voor ouders: “Uw kind loopt nog steeds niet”. Alsof elk kind hetzelfde is, zijn er maatstaven, langs waar je leven parallel moet lopen. Met vier naar de basisschool, afdeling kleuters. Nog een extra kleuterjaar “om wat steviger in je schoentjes te staan”, betekent “niet gelukt”.

En dan volgen nog zes lange jaren op de echte basisschool. Met rapporten, waarop de mate van wel/niet gelukt op een schaal van 1 t/m 10 wordt weergegeven. De overgang naar het voortgezet onderwijs, de richtingaanwijzer voor de rest van je leven, volgt na een toets. Meestal een puzzel met vier mogelijke antwoorden. En die antwoorden lijken doorgaans ook nog al eens op elkaar. Stalen zenuwen zijn een vereiste. Wie een off-day heeft is de pineut en derhalve niet gelukt. Wie aanleg heeft om te gokken kan goede zaken doen.

En zo gaat het leven verder. Met het bordje steeds strakker om je nek. Geslaagd? Wel gelukt. Gesolliciteerd en afgewezen? Niet gelukt. Gaandeweg raken we er aan gewend. Wat eerst kon voelen als een grote hamerslag (zo één om een virus mee af te maken) wordt uiteindelijk zoiets als: “Oh, dan niet”.

Gisteravond moest ik er aan denken toen onze premier, samen met minister Hugo, de verwachte persconferentie (persco) hielden. “Het was niet gelukt”, was de strekking van het verhaal dat door ruim de helft van de bevolking werd bekeken. En hopelijk ook gehoord. En dat kwam omdat nogal wat mensen in ons land, overspoeld door alcoholische versnaperingen, te dicht bij elkaar kwamen. En daardoor, naast een knuffel ook een virus doorgaven. Of door mensen die niet in corona geloven en denken dat Bill Gates de macht over de wereld wil overnemen.

Ook in het Nederlands voetbalelftal zijn de bordjes “niet gelukt” uit de kast gehaald. Omdat altijd iemand de kop van jut moet zijn, is dat nu natuurlijk trainer Frank de Boer. Met “niet gelukt” om zijn nek. Wij Nederlanders zijn van de “snelle beoordelingen”. Voor wat het anderen betreft, vooral. We zijn daar meesters in. Helden ook. Een soort Michiel de Ruyters. Als het goed gaat krijg je een standbeeld, als er protest tegen komt zijn we machteloos. Het is de tijd van de protestgroepen en –groepjes, ja zelfs eenlingen. Wie het hardste schreeuwt en krijst krijgt de meeste aandacht.

Net zoals de baby's op hun eerste dagen. Zeg maar dat die niet voorbereid zijn.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties