Grave

Geld - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ze zijn er uit hoor in Brussel. Ook zo blij? Politiek verslaggevers vreesden voor 'een bloedbad'. Ach, het ging om een bedrag van 750 miljard. Over krijgen of lenen. Over voorwaarden. Mark Rutte werd gehaat door de Zuid-Europese landen, die op flinke cadeaus hadden gerekend, maar daar nu toch het een en ander voor moeten doen. Of laten. Waar al dat geld vandaan komt, is me een raadsel. Het lijkt wel een episode uit het leven van El Huppeldepup, een drugsbaron uit Zuid-Amerka, die zijn geld niet eens meer kwijt kon en het dus maar begroef.

Tijdens dit financieel geweld worden we plots weer op onze harde keukenstoel gezet, als de nieuwslezeres vertelt dat onze pensioenen 15% beneden de gewenste dekkingsgraad liggen. En dat terwijl er vlak voor het zoveelste reces van dit jaar juist een akkoord was bereikt over hoe we het in de verre toekomst gaan regelen. En dat, nadat er een overeenkomst is getekend om enkele honderden miljarden euro’s aan die arme landen in Zuid-Europa te geven. Die landen waar we zo vaak op vakantie gingen. Waar het leven zo leuk leek.

Ach, eerlijk gezegd snap ik er helemaal niets van. We rommelen hier in huis maar wat aan. Vrouwlief Ria rekent nog vaak eurobedragen om in guldens. En daar wordt ze meestal niet vrolijk van. Als ik dan corrigerend meld dat dit geld niet meer geldt, dan kijkt ze me vernietigend aan: “Maar het is wel zo.”

Ik zie nog voor me dat mijn eerste salaris als waarnemend hoofd van de school in Nieuwvliet werd uitbetaald. De laatste vrijdag van de maand. In cash. Iets van 900 gulden en nog wat. Ik stapelde het op tafel uit en we keken er vol verbazing naar. Toen later bleek dat mijn pensioen niet berekend werd naar mijn eindloon, maar een gemiddelde werd van alle salarissen, was dat sprookjesbedrag in één klap in waarde gedaald tot 420 euro. Dat klinkt weer heel anders.

Ik ben trouwens blij dat ik dat nieuwe stelsel van het pensioen niet meer mee hoef te maken. Dat gaat mee met de stand van 'de Beurs'. Dus als de Beurs zakt, krijg je minder. En als de beurs stijgt waarschijnlijk ook. Maar dat gedeelte moet na de vakantie waarschijnlijk nog uitgewerkt worden. Denk ik, want ook hier snap ik geen bal van. Een paar jaar geleden zat er nog duizend miljard euro in de beleggingen van de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen. Mag ik zeggen dat ik dat veel vond? Zo ongeveer net zo veel als mijn eerste salaris.

Ach, ik moest even een klein opspelend boertje kwijt, toen ik al die afgepeigerde staatslieden na nachtenlang doorvergaderen voor de camera’s zag staan. Ze spraken teksten waar geen speld tussen was te krijgen. Natuurlijk niet, want niemand snapt er nog een hout van.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties