Grave

Geen pretje - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het aantal coronagevallen stijgt weer. Dus de crew van Irma kan zich weer opmaken voor een hernieuwd optreden. De twee mannen die de Sjaak zijn om de keuzes van kabinet en het OMT bekend te maken, zijn nu al bezig om hun schoenen stevig vast te binden. Want ze zullen het nodig hebben. Vergeleken met hun komende beslissingen, zijn de persconferenties in het verleden maar kinderspel.

De situatie is er ook naar. Ons land is verdeeld in een grote groep, 85%, mensen die tegen corona gevaccineerd zijn, en een kleine groep, 15%, die van vaccinatie niets wil weten. Dus dat lijkt een makkie, maar zal nog een hele klus worden. Want waar in een goeie democratie de meerderheid altijd besliste, is dat nu net andersom geworden. Het grote volgzame deel van het volk moppert natuurlijk wel eens, maar doet toch netjes wat de gekozen regering heeft beslist. Het kleine, opstandige deel van het volk is overal tegen. Dus dat wordt een dingetje. En dat 'overal tegen' zijn wordt te vuur en te zwaard verdedigd. Letterlijk.
Er staan ons nog zware dagen te wachten, na 2 november. Na de persconferentie van premier en minister van dienst. Wat ze ook zeggen, het zal nooit goed zijn. De QR-code als toegangsbewijs? Pfff. Demonstraties, ellende, veldslagen. Maatregelen terug naar af, met een lockdown. Pfff. Demonstraties, ellende, veldslagen. Mondkapjes terug? “Ik ben toch gevaccineerd.” En voor die schreeuwende minderheid maakt het niks uit, want die hebben toch al nooit mondkapjes gedragen. Persoonlijke vrijheid, weet je wel.
Ondertussen groeit het aantal coronapatiënten. Stromen de ziekenhuizen weer vol. Is er minder personeel voorhanden, want jezelf kapotwerken en in de maatschappij vanuit de schreeuwhoek uitgescholden worden, is geen stimulans om verder te gaan met je roeping. Bovendien blijkt je loon wel erg laag in verhouding tot je geleverde prestatie.
Het wordt een hete winter. Met op de achtergrond het stijgende water dat eind van deze eeuw ons land tot de geschiedenisboekjes heeft veroordeeld. Misschien dat het hoger gedeelte van Limburg nog bestaat, maar die hebben al hun voorproefje gehad.
Corona, klimaat, PFAS, vervuiling alom, landen die niet meewerken, IS 2.0, Taliban, grenzen, vluchtelingen, vol is vol, nou vooruit hier nog honderd dan, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Nou moet ik zeggen dat onze herwonnen vrijheid in die post-coronatijd nou niet bepaald van een leien dakje verliep. “Mensen waren opgefokt van het te lange binnen zitten.” Me hoela. Als je naar een voetbalwedstrijd gaat, dan drink je toch gewoon je bier op? En doe je het lege plastic bekertje in de daarvoor bestemde bak? Nee dus. Een nieuw beroep is geboren. Oktober 2021: bieropvangers. En dan eigenlijk meer de plastic glazen. Dat er dan een tribune instort is meer toeval dan de straffe Gods.
En zo stuiteren we verder door de jungle die leven heet. Met als drempels de kleine groep dwarsliggers die zich zullen schamen als ze later groot zijn. Maar dan is het te laat.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties