Gassel

'Zeer gevarieerd programma'

Zomergildedag op 23 juni in Gassel

Door Freddy Klooté

GASSEL - Niemand minder dan de jubilaris van het Schuttersgilde St. Jan uit Gassel komt langs om alles over de Zomergildedag in Gassel te vertellen. Martien van Berkel, 37 jaar lid van het Gilde, waarvan 25 jaar als bestuurslid. Eerst als “deken-schrijver”, de Gildenaam voor secretaris en sinds 2002 als “staande-deken” (voorzitter). Bescheiden als Martien is wil hij eerst over het programma praten.

Martien van Berkel.

Martien heeft alle publiciteit en flyers voor zijn rekening genomen: “We starten om 16.30 uur met de bijeenkomst van de gildebroeders en –zusters in het clubgebouw op de Molenakker. Vijf minuten later vertrekken we en halen we eerst Koning Sander Schuurmans en de jubilaris op”.
Ik kijk Martien vragend aan. “Ja, dat ben ik. Ik zie wel wat er verder die dag gebeurt. Om 16.50 uur komen we aan bij de kerk. Samen met de celebrant, de Koning, de wethouder, de jubilaris en het gilde gaan we de kerk binnen. Vendelend en trommelend. Om 17 uur begint de Eucharistieviering. Bijna alle gilden zijn godsdienstig, behalve de Cloveniers uit Grave”, licht Martien toe.

“Tijdens de H.Mis vinden diverse gildehandelingen plaats. We houden ook onze hoeden op. Na afloop van de dienst stellen we ons op vóór de ingang van de kerk. De “gelofte van trouw” aan het kerkelijk en wereldlijk gezag wordt middels het overvendelen door de vendrik, de wethouder, de pastoor en de Koning hernieuwd. Hierna brengen enkele vendeliers een korte vendelhulde. Om 18 uur start de afmars naar het schietterrein aan de Molenakker, waar we om 18.10 uur aankomen. Bij aankomst wordt er driemaal om de schutsbomen getrokken, ter bevrijding hiervan. Het woord van welkom wordt gesproken door de vice-voorzitter van het gilde en de wethouder verricht de opening. Om 18.30 uur begint het schieten om de titel van Gildekoning van het Schuttersgilde St. Jan 2018-2019. Hiervoor gelden de reglementen van het gilde. Ook het jeugdkoningschieten voor deelnemers tussen 10 en 18 jaar begint, net als het prijskoningschieten. Elk der schietkampen wordt ingezet door zogenoemde “Herenscheuten”. Deze worden traditioneel gelost door genodigden. Bovendien zullen de Koningen, op het onderdeel waar ze afgelopen jaar hun titel hebben behaald, een “Herenschot” lossen”. Zoals u kunt lezen is het schieten niet zomaar iets, maar gestoeld op tradities, die sinds de oprichting van het gilde in 1565 al gehandhaafd blijven. Martien: “Om 19.30 uur installeren we de nieuwe Koning en Jeugdkoning. De nieuwe Koning krijgt de de bij de functie horende attributen overhandigd door de ex-Koning. Hij legt de Koningsgelofte af en overschrijdt het vaandel. De vendrik zal de nieuwe Koning overvendelen met het gildevaandel. De nieuwe Jeugdkoning krijgt het wisselschild omgehangen door zijn voorganger. Hierna volgt een vendelgroet door het vendelkorps. Na het afscheid van de vertrekkende Koningen wordt een toast uitgebracht op de nieuwe Koning, met het traditionele koningsbier. Een hele ceremonie, zoals je ziet. Om 19.45 uur is de prijsuitreiking van de kruisboogcompetitie en wordt het herinneringsschild van het geweerschieten uitgereikt”. De volgende activiteiten zal ik zelf maar vermelden. Vanaf 20 uur wordt jubilaris Martien van Berkel gehuldigd. Na zoveel jaren heel actief te zijn geweest voor het gilde, meer dan verdiend. Er is natuurlijk gelegenheid om hem en de nieuwe Koning te feliciteren. Daarna wordt de feestavond voortgezet. Iedereen is welkom. Over een sluitingstijd is me geen mededeling gedaan.

Jubilaris
Martien van Berkel wordt ’s avonds dus gefêteerd als jubilaris. De geboren Velpenaar verhuisde samen met zijn vrouw Willeke in 1980 naar Gassel. Het jaar daarop werd hij lid van het St. Jans Gilde. Zijn leven stond in het teken van afbraak en opbouw: “Ik ging in Velp naar de lagere school. Afgebroken. Vervolgens kwam ik in Grave op het voortgezet onderwijs op het Wisseveld terecht. Afgebroken. Daarna ging ik werken. Bij de CHV in Grave. Ook afgebroken.” Hij kan er wel om lachen. Na de CHV werkte Martien in Wijchen bij de CAV en de laatste achttien jaar van zijn werkzaam leven bij de ZZG Zorggroep op Dekkerswald. Als ict-er, op zowat alle locaties. Twee jaar geleden ging hij met pensioen. Maar de afbraak en opbouw was nog niet klaar.
“Na heel wat toestanden konden we ons clubhuis bouwen. We hoorden eerst bij Beers, maar gingen na aankoop van de grond voor ons clubhuis voor één gulden, over naar de gemeente Grave. Alles kon weer opnieuw beginnen. Gelukkig voor ons werd de oude kleuterschool in Gassel afgebroken. Met de materialen die daarvan overbleven mochten we in 1998 aan de slag. We hebben alles zelf gebouwd. Met de leden, hun families en vrienden. Op 14 november 1999 konden we onze eigen plek op die mooie plaats in het bos openen. Daar zijn we nog steeds trots op”.

Martien was met zijn ict-kennis de juiste man om allerlei boekjes en flyers te maken bij diverse grote gelegenheden. Voor de Kringgildedag in ’98, de Vrije Gildedag in 2015 en dan komende zondag de Zomergildedag. Sinds 2002 is hij voorzitter. Daarnaast is Martien secretaris/penningmeester van de Kring van scherpschuttersverenigingen in het Land van Cuijk. Hij woont momenteel in Wijchen. Daar is hij inmiddels secretaris van de Seniorenvereniging Wijchen. Een vereniging met 2000 leden. Drukke baas dus, die Martien. Hij blijft er rustig onder: “Ik doe ook de sites van het gilde en de senioren”. Ik had niet anders verwacht.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties