Gassel

Waterschap plaatst ‘beaver deceiver’ in beverdam Gassel

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GASSEL - Donderdag 15 februari wordt gestart met het plaatsen van zogeheten 'beaver deceivers' in een aantal beverdammen, onder meer in Gassel. De beaver deceiver moet ervoor zorgen dat de beverdam de doorstroming van water niet belemmert. Op verschillende locaties heeft het waterschap de afgelopen tijd beverdammen verwijderd maar een aantal is direct weer teruggebouwd door de bevers.

Om het waterpeil te kunnen blijven regelen, wordt een beaver deceiver geplaatst. Dit is een buis die ervoor zorgt dat het water afgevoerd kan worden en tegelijkertijd de beverdam kan blijven zitten. De buis is van pvc, heeft een diameter van circa 30 cm en beschikt over perforaties met een gaaswerk zodat de bever de buis niet dicht kan maken met zand of klei.

Bevers
Bevers zijn een beschermde diersoort en komen ook in de Brabantse natuurgebieden steeds vaker voor. Op plekken waar het kan, zijn bevers meer dan welkom. Het komt echter ook voor dat de beverdammen wateroverlast veroorzaken, geeft Waterschap Aa en Maas aan. "We hebben samen met de andere Brabantse waterschappen en in overleg met de provincie een beverprotocol opgesteld. In dit protocol staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelswijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken conform de Wet natuurbescherming”, zegt William de Kleijn, dagelijks-bestuurslid.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties