Gassel

Op zoek naar waterbeestjes in de Broekse Wielen

Wandelen door bijzondere natuur in Gassel

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GASSEL - Wat er allemaal leeft en groeit in en rondom de Broekse Wielen vertellen gidsen van IVN Grave op zondag 14 april tijdens een wandeling door natuurgebied De Vogelshoek in Gassel. Ook het ontstaan van dit natuurgebied komt daarbij uitgebreid aan bod. Er gaat een deskundige van organisatie RAVON (Reptielen, amfibieën en vissenonderzoek) mee, die de deelnemers laat kennismaken met de levende wezentjes uit een wiel, zoals kikkertjes, salamanders en libellelarven. Ook voor kinderen een avontuurlijke bezigheid. De wandeling start om 14 uur bij het hek aan de Bordscheweg in Escharen en duurt ongeveer twee uur. (foto: Rob Lobel)

De Broekse Wielen zijn onderdeel van natuurgebied Vogelshoek bij Escharen. Dit reservaat bestaat uit rivierduinachtig terrein, dat in een oud stroomdal van de Maas ligt. De grote afwisseling is heel bijzonder. Er liggen hier waterplassen (wielen), delen van een oude rivierdijk, schrale rivierduingraslanden, bos en open polderlandschap dicht bijeen. Waarschijnlijk zijn de wielen 150-200 jaar gelden ontstaan door dijkdoorbraken van de ringdijk. In en om de wielen komen van oudsher zeldzame planten en dieren voor. De plassen zijn dan ook van groot belang voor de voortplanting van kikkers, padden, salamanders en allerlei inheemse met uitsterven bedreigde vissoorten en vele soorten ongewervelde waterdieren zoals libellen.

Deelname
De wandeling is niet alleen interessant voor volwassenen; ook voor kinderen is de wandeling leuk en leerzaam. De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Deelname aan de wandeling is gratis; een vrijwillige bijdrage voor IVN Grave is altijd welkom.


Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN Grave, één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen enz.. Kijk voor uitgebreide informatie op www.ivn.nl/afdeling/grave

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties