Gassel

Op 1 januari in De Viersprong

Nieuwjaarsconcert Harmonie Meer Vreugd in Gassel

Door Freddy Klooté

GASSEL - Traditiegetrouw verzorgt Harmonie Meer Vreugd uit Gassel weer haar Nieuwjaarsconcert, gevolgd door de Nieuwjaarsreceptie. De springlevende en zeer actieve Gasselse Harmonie zet dan ook weer de vereniging van het jaar in het zonnetje. Dit jaar is die vereniging de jubilerende biljartvereniging “Ons Genoegen. Ik wed dat in 2021 de schijnwerpers volop op de eigen Harmonie zullen worden gericht. Want dan wordt ongetwijfeld aandacht besteed aan het 100-jarig bestaan.

Herman Linders (links) en Jo Thijssen.

Voor de 24ste keer verzorgt Harmonie “Meer Vreugd” het Nieuwjaarsconcert. Voor de eerste maal in de gymzaal van De Viersprong. De zaal is vanaf 11.30 uur geopend. Vooraf of daarna kan iedereen elkaar het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Door bijdragen van diverse ondernemers kan de Harmonie de bezoekers verrassen met koffie met iets lekkers, drankjes en snacks. De Harmonie hoopt vele Gasselnaren en leden van elders te ontmoeten om samen enkele gezellige uurtjes te beleven.

Biljartclub Ons Genoegen
Voorzitter Jo Thijssen: “Afgelopen jaar hebben we ons 25-jarig bestaan gevierd. De heren Linders, Smits en van de Lockant hebben onze club opgericht. We zijn hier in de Viersprong gestart in een zaaltje met één klein biljart. De grootte van het biljart liep de daaropvolgende jaren gelijk met het groeiend aantal leden. We beschikken nu zelfs over twee wedstrijdbiljarts en onze vaste zaal “De Huuskamer”. We zitten nu op ongeveer dertig leden. Elke maandagmiddag spelen we voor de onderlinge competitie. Nu, vandaag is het de eerste ronde van het Eindejaars Huuskamertoernooi. Het gaat om de wisselbeker en deelname aan het toernooi van het Kampioenschap der Kampioenen in Velp”.

Nadat beheerder van de Viersprong en secretaris van de biljartclub, Tonnie Cremers ons van heerlijke koffie heeft voorzien, komt Herman Linders aan tafel zitten. Eén van de oprichters van de club: “In maart werd het gemeenschapshuis verbouwd, met een nieuw zaaltje voor de senioren erbij. Dat was echt iets voor een biljartclub. Vanuit Beers kregen we een biljarttafel(tje). Dat kwam van de KBO van Grave, waar wij toen ook lid van waren. Nu hebben we onze eigen KBO. Onze eerste voorzitter was Henk van de Lockant. En zo zijn we begonnen. Jacques Classens verzon de naam Ons Genoegen. Met 10 à 12 leden. Vrij snel begonnen we met een onderlinge competitie. Daar kwamen later ook uitwisselingen bij. In Grave speelden we in het oude Maaszicht. We speelden zelfs tegen de ouderen van Oirlo, bij Venray. Daar kwam Jacques Classens vandaan”. Tonnie Cremers: “Ik ben beheerder van de Viersprong en een biljartliefhebber. Omdat ik de jongste van de club was en wat van computers wist werd ik secretaris. Iedere Gasselnaar van boven de 50 jaar kan lid worden. Afgelopen jaar hebben we ons jubileumfeest gevierd met kruisboogschieten bij het Gilde. Herman, hier aan tafel, werd de winnaar. We hebben toen de feestelijke dag afgesloten met een uitgebreid diner hier in de Huuskamer van de Viersprong”.

Een blik in de Huuskamer
In de ruime zaal is het opmerkelijk stil. Op beide biljarttafels wordt geconcentreerd gespeeld. Onder leiding van scheidsrechters. De leden die niet aan de beurt zijn kunnen de score precies volgen op het elektronisch scorebord. Ik ga naast Gerrit Linders zitten en het gesprek verloopt fluisteren: “Dit is een mooi toernooi. We spelen naar ieders gemiddelde, dus het blijft spannend. Ook het kijken vind ik leuk. Vroeger zat het er financieel niet aan om te gaan biljarten. Mijn oom had hier café Het Hanneke. Mijn vader kon daar oefenen en was een goeie biljarter, met een gemiddelde van 2”.
Jan Jaspers: “Het is echt gezellig om hier te biljarten. We zijn op dit toernooi met de maandag- en de woensdaggroep. En dat maakt het extra leuk. De oudste deelnemer is Martien Smits met zijn 93 jaar. Eén van de oprichters”.
De ster van de club is Gerard Kersten: “Ik heb een gemiddelde van bijna 3. Wij hadden vroeger een café. Met biljart. Waar nu het cafetaria is. Ik heb daar veel gespeeld en geleerd. Mijn hoog gemiddelde is niet altijd een voordeel. Ik moet er nu 67 maken voordat ik uit ben en ik heb net gespeeld tegen iemand die 24 caramboles moest maken. Het werd nog heel spannend. Volgende week zijn de finales. Daar verheug ik me nu al op”.

Een middagje senioren Gassel. Met enthousiaste biljarters. In een sfeer die de mannen goed doet. Mooi dat dit kan. Voorzitter Jo Thijssen, die bescheiden op de achtergrond geniet, mag trots zijn.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties