Gassel

Nieuwe wegen voor Mariken: boek en rondreizende expositie

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GASSEL/NIJMEGEN - Wie Nijmegen bezoekt, ontmoet Mariken. Het boek 'Nieuwe wegen voor Mariken' vertelt haar verhaal in een nieuwe vorm. Monica Boschman (foto) uit Gassel kroop in de huid van Mariken, schreef een cyclus gedichten en bewerkte de vertelling. Jet Westbroek maakte illustraties, met het Marikenbeeld van Vera van Hasselt in Nijmegen als model. Om het drukken van het boek mogelijk te maken, loopt tot 6 november een crowdfunding actie op Voor de kunst: www.voordekunst.nl/projecten/9439-boek-nieuwe-wegen-voor-mariken. Elke liefhebber van Mariken vindt hier mooie tegenprestaties. Van het boek met een poster tot een huiskamervoorstelling.

Mariken, het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Haar verhaal is 500 jaar oud en behoort tot ons cultureel erfgoed. Toch is het ook een vertelling van nu. Trappen we niet allemaal in de val van de duivel? Verleiding, zonde en vergeving. De zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen.

Expositie voor iedereen
De twaalf gedichten uit het boek zijn met de illustraties gedrukt op groot formaat. Ze vormen een rondreizende tentoonstelling waar elke Nijmeegse organisatie gebruik van kan maken. Van school tot verzorgingshuis, van café tot bedrijfskantine. Tijdens de Kunstraffinaderij 2019 op 8, 9 en 10 november zijn de illustraties met de gedichten voor het eerst te zien, in de Stevenskerk. Daar vertelt Monica Boschman op vrijdagavond 8 november om 20.00 uur het Marikenverhaal en draagt ze de gedichten voor. Voor het aanvragen van de rondreizende expositie kunnen mensen contact met haar opnemen via info@mbcommunicatie.nl

De makers
Monica Boschman uit Gassel is dichter, schrijfdocent en tekstschrijver. Ze was eerder regiodichter van de Noordelijke Maasvallei en presenteerde in 2018 haar bundel Zeerslag. Jet Westbroek werkt zelfstandig als ideeënmaker en ontwerper in de Zeepfabriek in Nijmegen.


Nieuwe wegen voor Mariken
Monica Boschman, illustraties Jet Westbroek
ISBN 9789081292191
2019, Uitgeverij MB Communicatie
Overal verkrijgbaar vanaf half november

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties