Gassel

Na anderhalf jaar weer koningschieten bij St. Jan Gassel

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GASSEL - Ruim anderhalf jaar hebben de activiteiten van het schuttersgilde St. Jan uit Gassel stilgelegen. Het koningschieten kon vanwege het coronavirus twee keer niet doorgaan. Nu de regels wat versoepeld zijn, starten de gildebroeders zondag 12 september hun activiteiten weer op met om 14.30 uur het jaarlijkse koningschieten. Martien van de Lockant kroonde zich in 2019 tot gildekoning en gaat nu zijn titel verdedigen.

De dag begint met een gezamenlijke lunch voor alle eigen gildebroeders en gildezusters in het gildehuis aan de Molenakker. Traditiegetrouw gaat men dan in optocht naar de kerk in Gassel waar een eucharistieviering is voor alle leden en overleden leden van het gilde. Na de viering wordt de eed van trouw aan kerk en staat hernieuwd.
Eenmaal terug op het schietterrein aan de Molenakker wordt begonnen met het Koningschieten. Altijd weer spannend wie de laatste resten van de houten vogel naar beneden schiet en zich een jaar lang de koning van het gilde mag noemen. Ook de jeugd en het aanwezige publiek mogen schieten voor de titel van respectievelijk jeugdkoning en publiekskoning. Wanner de vogel is gevallen, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd en wordt een heildronk op hem of haar uitgebracht.
Tot slot worden de jubilarissen van het gilde in het zonnetje gezet. Vorig jaar al waren Herman Linders 60 jaar, Peter Oppers 40 jaar en Hildo Boerboom en Ruud Derks beiden 25 jaar lid van het gilde. Martien van Berkel is dit jaar 40 jaar lid. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties