Gassel

Arena-Derby van de Week: Rob van der Wijst en Dennis Koenders blikken vooruit op Achilles Reek-VV Gassel

'Het onderlinge niveauverschil is kleiner dan de ranglijst doet vermoeden'

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal tien voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week twee trainers aan het woord, met ieder een eigen bijzonder verhaal.

VV Gassel-trainer Dennis Koenders (in het midden op de linker foto) was ooit een groot talent bij JVC Cuijk, Feyenoord en NEC, maar hing zijn voetbalschoenen door blessureleed en ambities in het trainersvak vervroegd aan de wilgen. Zodoende deed hij de afgelopen seizoenen al de nodige ervaring op in het trainersvak, waarin hij momenteel met zijn 33 jaar nog steeds een jonkie is. Zeker als je bedenkt dat zondag met Rob van der Wijst (rechts op de foto) een speler binnen de lijnen staat die slechts twee jaar jonger is dan Koenders. Toch is ook Van der Wijst dit seizoen trainer van een eerste elftal in de vierde klasse, een rol die hij dit seizoen noodgedwongen vervult bij Achilles Reek. De aanvoerder staat doordeweeks voor de groep doordat zijn club vlak voor aanvang van het seizoen zonder trainer kwam te zitten. Op zondag heeft clubman Frank Nelissen de leiding, zodat Van der Wijst zijn belangrijke rol op het middenveld kan blijven vervullen. Zo ook aanstaande zondag tegen Gassel. Beide trainers blikken vooruit op het onderlinge duel.

Achilles Reek en Gassel bezetten momenteel een respectievelijke vierde en veertiende plaats in de vierde klasse. Hoe kijken jullie terug op de seizoensopening?
Dennis: “Ondanks de resultaten kijk ik positief terug naar de eerste wedstrijden. We zitten qua blessures behoorlijk in de hoek waar de klappen vallen waardoor we een aantal belangrijke spelers missen. Toch ben ik tevreden met wat we de laatste wedstrijden hebben laten zien. We krijgen wekelijks complimenten van onze tegenstanders, alleen de punten blijven uit. Toch heb ik dat liever dan dat we drie keer van de mat getikt worden, al is het wel frustrerend dat we nul uit drie hebben.”
Rob: “De afgelopen tijd is voor mij persoonlijk bijzonder te noemen omdat ik in een nieuwe rol actief ben. Dat was voor zowel mij als de rest van de groep wennen, maar ik denk dat we een prima voorbereiding hebben gedraaid. Ondanks dat de situatie niet ideaal is pakt de groep het enorm volwassen en goed op. Een spelersgroep kan zich afhankelijk opstellen, maar in ons geval voelt iedereen zich verantwoordelijk. Het feit dat Frank (Nelissen, red.) de rol van coach op zondag op zich heeft genomen helpt ons als groep enorm, mede daardoor denk ik dat we het prima doen. Wel denk ik dat we nog sterkere tegenstanders gaan treffen, om te beginnen met Gassel zondag.”

Strookt de huidige stand met het verschil in ambities tussen beide teams?
Dennis: “Dat is moeilijk te zeggen. In het begin dacht ik dat wij een zwaar seizoen tegemoet zouden gaan, maar als ik de wedstrijden analyseer denk ik dat we niet ondergedaan hebben voor onze tegenstanders. Als Gassel zijnde kunnen we het iedereen moeilijk maken, dat is de afgelopen weken gebleken. Realiteit is wel dat we nu enorm veel spelers missen en ze ook nergens vandaan kunnen halen. Wat dat betreft denk ik dat Achilles wellicht wat meer mogelijkheden heeft.”
Rob: “Ik denk dat het onderlinge verschil vele malen minder groot is dan de ranglijst doet vermoeden. We hebben elkaar al even niet meer getroffen, maar in de eerdere onderlinge duels was er weinig niveauverschil. Ondanks dat Gassel nu met nul uit drie staat zie ik hen absoluut niet als rode lantaarndrager van de vierde klasse. Ik denk dat Achilles en Gassel vergelijkbare verenigingen zijn waarbij de klus met eigen jongens geklaard moet worden.”

Iedere vereniging kampt met de nodige blessuregevallen, zo ook Achilles en Gassel. Hoe lossen jullie dit op?
Dennis: “Bij Gassel hebben we geen JO19- en JO17-elftal. Daarnaast is ons tweede elftal op een te laag niveau actief om vanuit daar afwezigen te vervangen. Daarom zijn we gestart met een selectie van 18 waarmee we wel wat klappen kunnen opvangen, maar dus niet alles. Hoewel we dat vooraf wel wisten slaat het noodlot nu behoorlijk snel toe, waardoor we al vroeg in het seizoen met een krappe selectie zitten.”
Rob: “Wij hebben op voorhand bewust gekozen voor een ruime selectie. Bij de voorbereiding leek dit met veertig spelers voor twee elftallen eigenlijk te veel, alleen op dit moment is het aantal nog geen moment te groot gebleken. We hebben besloten om zo vroeg mogelijk te beginnen met trainen om iedereen zo goed mogelijk klaar te stomen, maar ook wij hebben te maken met de nodige blessures waardoor we nog geen moment compleet zijn geweest.”

Wat verwachten jullie van aanstaande zondag?
Dennis: “Ik denk dat iedereen te kampen heeft met hetzelfde probleem van blessuregevallen. Daar zal Achilles ook last van hebben, maar wellicht dat zij ondanks dat iets meer kwaliteit hebben dan wij. Daarom is het voor ons belangrijk om daar zondag weer de nodige strijd tegenover te zetten, daar begint toch alles mee. Zolang we dat blijven doen komen die punten vanzelf, als het aan mij ligt zondag in Reek al.”
Rob: “Een echte open deur: Gassel staat op nul punten en zal daar vanaf willen. Zij zullen zondag dus gebrand aan de start staan. Of ze op jacht naar punten nog een bijzondere tactiek gaan hanteren durf ik niet te zeggen. Onze intentie blijft hoe dan ook hetzelfde, dat is met verzorgd voetbal op zoek gaan naar de ruimtes en mogelijkheden.”

Wat wordt de uitslag?
Dennis: 1-3
Rob: 2-0

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties