Gassel

Diamanten huwelijk voor Ab van Swam en Tina Linders in Gassel

'Feest op anderhalve meter'

Door Freddy Klooté

GASSEL - Dinsdag 14 april vierden Ab van Swam (84) en Tina Linders (83) het heuglijke feit dat ze 60 jaar geleden elkaar het ja-woord gaven. Was er toen sprake van het liefdesvirus, nu kreeg het geplande feest door een ander virus een geheel andere uitvoering. Dochter Annemarie vertelt: “Wil je het coronavirus niet te vaak noemen? Dat gun ik het niet”. Dat zegt genoeg.

Van een groots samen-zijn aan de Schuttersweg kon op de grote dag derhalve geen sprake zijn. Maar de van Swams zijn creatief en eensgezind en hadden hun programma samen zorgvuldig voorbereid. Met inachtneming van alle richtlijnen. Dat betekende dat het samen eten niet doorging. Ook kon Harmonie “Meer Vreugd” haar naam niet waar maken met een verdiende serenade. Nu, een dag later, kijkt Annemarie met een tevreden gevoel terug op die mooie en gedenkwaardige dag.

Ab en Tina
Annemarie: “Mijn vader Ab is geboren in Wijchen, als oudste van een gezin met 7 kinderen. Na de mulo is hij op kantoor gaan werken. Eerst bij de firma Janssen in Nijmegen en later bij Homburg in Cuijk. Hij werd er hoofd inkoop. Moeder Tina is geboren en getogen in Gassel. Ze was op één na de oudste in een gezin met 12 kinderen. Daarvan zijn er nog tien in leven. Tina is gediplomeerd coupeuse en werkte tot aan haar trouwen”.

Maar trouwen doe je niet zomaar. Annemarie: “Ze leerden elkaar 65 jaar geleden kennen. Bij die firma werkte een meisje, Riet Linders. Ab en Riet raakten bevriend en op een dag kwam Ab de zus van Riet tegen. “Ik ben Tina”, zei ze. Nou, Abs hart begon sneller te slaan en de twee begonnen elkaar vaker te zien. Ze begonnen uit te gaan. Dansen in Overasselt werd een regelmatig uitje en de liefde bloeide op. Op 14 april 1960 zijn ze voor de wet getrouwd en op 23 mei van dat jaar ook voor de Kerk. Ze hebben kort bij een tante ingewoond en bouwden zelf hun huis aan de Schuttersweg in Gassel. Ze kregen drie kinderen, Frans, Barry en Annemarie. Op dit moment zijn ze gezegend met zeven kleinkinderen”. Annemarie praat met liefde over haar ouders: “Wat ze ons meegegeven hebben is: “Geniet van het kleine en elkaar en zorg goed voor elkaar”. Zij gaven daarbij het grote voorbeeld en zijn voor ons de liefste ouders van de hele wereld”.

Ab en Tina zijn allebei relatief fit, sportief en zorgzaam voor elkaar. Annemarie: “Ze gaan er graag samen op uit. Mijn vader heeft zich actief ingezet voor het voetbal, zelf gespeeld, trainer van de jeugd geweest en is nog steeds vrijwilliger bij VV Gassel. Hij biljart regelmatig en zijn grote hobby is het houden van siervogels. In deze tijd fietst hij iedere dag een flink eind om zo vitaal mogelijk te blijven. Mijn moeder is ook een actief en energiek mens. Ze is handig en technisch. Ze is thuiskapper geweest en heeft ook veel kleren gemaakt of versteld voor familie en vrienden. Ze is gek op de kleinkinderen. In deze tijd wandelt ze, samen met een zus op anderhalve meter afstand, iedere dag een fiks eind om fit te blijven”.

14 april. Schuttersweg Gassel. Diamanten Huwelijk. Anders dan anders. “Maar we hebben er toch voor gezorgd dat ze een schitterende dag hebben gehad”, vertelt een enthousiaste Annemarie. “De bedoeling was om liefde uit te stralen naar de liefste ouders ter wereld. We hadden ’s morgens een filmpje verzonden dat ze op de laptop konden afspelen. Een filmpje met een lied van ons allen. Om 10 uur hebben we de taart met foto en de bloemen laten bezorgen. Op dat moment waren er al bloemen van de gemeente Grave. Plus een telegram van Koning Willem-Alexander en een felicitatie van de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Dat werd wel heel erg op prijs gesteld. Ook werden er vele kaarten bezorgd. Dat was in ieder geval een feestelijk begin. Even later is mijn oudste broer met zijn vrouw op de koffie geweest. ‘’s Middags hebben wij vanaf de stoep voor het huis samen een lied gezongen en is onze jongste broer met vrouw op de koffie geweest. Het bruidspaar is nog even wezen fietsen. Het oudste kleinkind Victor heeft gebeld en is een uur aan de telefoon gebleven”. Annemarie lacht. Met een kleine hapering: “Je staat daar. Op de stoep. Je ouders binnen. Het heeft iets verdrietigs. Je kunt ze niet even lekker knuffelen. Het was niet het gedroomde feest. Maar het bruidspaar is gezond. En blij met alle bloemen en felicitaties. Blij met het zien van kinderen en kleinkinderen. En zo is het toch een feestdag geworden”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties