Gassel

Tuinontwerper Marion Vermeulen (De Buitenkamer) en het genieten van je tuin

'De tuin is een verlengstuk van je huis'

Door Freddy Klooté

GASSEL - Iedereen die wel eens in de Graafse bibliotheek komt, valt hem meteen op: de prachtige binnentuin, vlak voor de muur met het prachtige gedicht van Monica Boschman. Een ontwerp van de Gasselse tuinontwerper Marion Vermeulen. Ze ontwerpt door bijna heel het land. Voor de gemeente Grave maakte ze een paar binnentuinen. Tussen de Gasthuisstraat en de Elisabethstraat, en een tuin achter de Havenstraat. Ze ontwierp een prachtige tuin voor het kerkje in Velp, voor een park in Apeldoorn. En ze won twee keer het tuinenfestival in Appeltern. Een enthousiaste vrouw, met een groot hart voor de natuur.

Marion Vermeulen is geboren in Utrecht en getogen in Vreeswijk, dat nu Nieuwegein heet. Na het voortgezet onderwijs deed ze de tuinbouwschool in Utrecht: “Dat ik iets met tuinen wilde gaan doen zat al vroeg in mijn hoofd. Mijn familie bestond uit tuinders. Opa was tuinman bij een klooster. Ook diverse voorouders waren tuinders. Tijdens een vakantie ontmoette ik mijn grote liefde. Die nam me in 1988 mee naar zijn woonplaats Grave. Sinds een jaar wonen we aan het Julianaplein in Gassel. Een prachtig dorp. Leuk, gastvrij en dynamisch. Het is hier schitterend en fijn wonen. Met het jeu-de-boulesveld pal voor de deur. In Grave heb ik een paar jaar in een bloemenzaak gewerkt tot ik voor mezelf begon. Als tuinontwerper.

Je thuisvoelen in je tuin
“Het belangrijkste bij het ontwerpen van een tuin is dat iemand zelf er een droom over heeft. De tuin als een verlengstuk van zijn huis gaat zien. Ik vind dat je je prettig moet voelen als je er in zit. Dat het ook een ruimte is waarin je kunt leven. Als je je tuin niet mooi vindt ga je ook niet naar buiten. Thuis voelen in je eigen tuin dat kan alleen als hij goed ontworpen is”. Marion is een rustige, duidelijke verteller. “Als iemand me benadert voor het ontwerp van een tuin vraagt dat om een goed voorgesprek. Goed luisteren is het belangrijkste. En de juiste vragen stellen. Je moet de mensen een beetje prikkelen. Naast het informatie verzamelen wil ik ook sfeer opdoen. In die combinatie van factoren ontstaan een tuin. Wat voor sfeer wil je? Waar droom je van? En dan krijg ik heel wat antwoorden. Abstracte, die ik transformeer naar een plaatje in mijn hoofd: een sfeerbeeld. Van daaruit ga ik verder. Wat ik ook belangrijk vind is dat mensen zich gaan verwonderen over de natuur. Over het feit dat er zoveel gebeurt in je tuin. Ik ontmoet ook mensen die me vertellen dat ze er absoluut geen verstand van hebben. En dat hoeft ook niet. Als je er maar van geniet”.

Van bodem tot voedselketen
Marion wordt steeds enthousiaster: “De bodem is het allerbelangrijkste. Dat is de basis, zodat je planten gezond blijven. Ik neem ook altijd een bodemmonster. Op basis daarvan krijg ik een beeld van wat er met de grond moet gebeuren. De mensen krijgen van mij een onderhoudsplan, wat te doen met de tuin. Een soort handleiding voor de verschillende seizoenen en planten. Algemene en specifieke dingen voor planten zoals bijvoorbeeld het afknippen van vaste planten. De tuin moet je ook nooit winterklaar maken. Laat de natuur haar gang maar gaan. Die natuur is niet maakbaar. En de tuin ook niet altijd. Er zijn aantastingen. Ik heb hier in de tuin een fruitboom staan met veel luis. Daar doe ik niks aan. Daar komen heel wat mezen op af om die bladluis op te eten. Er zijn ook roofinsecten die luizen nodig hebben om te overleven. En zo gaan de luizen vanzelf “op”. Dat hoort bij de kringloop van de natuur. Dat wil ik ook als ik een tuin ontwerp: een biologisch evenwicht. Ik kies bijvoorbeeld planten waar bepaalde insecten op afkomen. En dan krijg je biologisch evenwicht: op die insecten komen vogels af en op die vogels komen weer roofvogels af. De voedselketen in optima forma. Ik ga voor de levende tuin. Een tuin met biodiversiteit. Planten waar vlinders op afkomen. En waar dan allerlei insecten naar toe komen. En die insecten zoeken de planten voor de nectar en het stuifmeel. Ik zie dat je schrikt van die insecten”, lacht Marion. “Ja, muggen en wespen kunnen lastig zijn, maar je hebt er minder last van als je een goed evenwicht in je tuin hebt. En onder evenwicht versta ik biologische diversiteit. Dan heb je ook minder vervelende dieren”.

Natuurlijk ontbreekt ook de klimaatverandering niet in ons gesprek. Marion: “Je bent verantwoordelijk voor je eigen stukje natuur. En dat is je tuin. Dus geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen”. Voor uw verslaggever is het een leerzaam middagje, met als hoofdgedachte van Marion: “Geniet van de natuur in je tuin. Kijk wat er allemaal gebeurt. Het is tenslotte je buitenkamer”.

De Buitenkamer is gelegen aan het Julianaplein 3 in Gassel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties