Escharen

Carnavalsvieringen in kerken

D’n Erpelkuul, Ezelrijk en Pothuusburg

Door Parochie St. Elisabeth Grave

REGIO - Met Carnaval is er voor de hele parochie Grave een heilige mis in de Pothuusburgse St. Elisabethkerk. Deze wordt op zondag 15 februari om 10.41 uur (elf over half elf) gehouden. Pastoor René Aarden is dan celebrant.

Carnavalsviering Pothuusburg 2014.

Zaterdagavond zijn er om 19 uur gebedsdiensten in de St. Lambertuskerk van de Pieperknallers en de St. Jan de Doperkerk van de Ezels. En geloof het of niet, er zit muziek in deze vieringen.

Iedereen in één gezamenlijke kerk, dat past nog niet. Iedereen in de kerk waar ie zich thuis weet, die hem of haar eigen is... Laat iedereen dit goed doen, zich welkom weten. Om misschien - “Samen uit, samen thuis”, sprak voormalig pastoor Jeroen van Miltenburg - samen het carnaval af te sluiten op Aswoensdag om 19 uur voor het askruisje elkaar te treffen in de gezamenlijke Elisabethkerk in dan weer 'De Graaf'.

“Als de pastoor niet meer vraagt en de boer niet meer klaagt...” Met Carnaval gaat iedereen los op weg naar de Vasten. Dat lijkt dit jaar een tijd die meer dan ooit in het teken staat van ‘kijken naar wat er uit je mond komt’. Veertig dagen met - zeker zonder je mond te houden - ‘wat meer letten op wat je zegt dan op wat minder slikken en eten’.
Tegelijk leven wij rond onze kerken in magere jaren. Het is de vraag hoelang enkele kerken iedereen nog regelmatig dienst mogen doen. Een hierop afgestudeerd beroepscollectant uit Nieuw-Gassel berekent dat dit - toentertijd twee collectes met de gulden en kwartjes van toen - zeker bij een bijzondere viering met Carnaval twee euro per kerkganger schuift. “Komt wat komt, het is zoals het is.” Zeg maar zo’n beetje wat men in Pothuusburg ieder jaar al met een gerichte bestemming bij elkaar brengt. En de Pieperknallers bevelen dit al net zo van harte aan.

Wat levert dit ons op?
Het mooiste van deze carnavalsvieringen is, dat men - ook zonder water bij de wijn te doen - van jong tot oud beleeft wat het doet om in de Godshuizen van onze ouders, onszelf en onze kinderen samen te komen, te vieren. En mag dit wat waard zijn?

Parochie St. Elisabeth Grave

Pastoor René Aarden tijdens de carnvalsviering 2014.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties