Gassel

Burgemeester Roolvink sluit huisvesting arbeidsmigranten Gassel: 'Mensonterende toestanden'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GASSEL - Burgemeester Lex Roolvink van Grave heeft donderdagavond 25 maart per direct een verblijf voor de huisvesting van arbeidsmigranten gesloten. Het verblijf aan de Meisevoort 5 in Gassel voldeed in geen enkel opzicht aan de voorwaarden van een fatsoenlijke huisvesting. Burgemeester Roolvink spreekt van ‘mensonterende toestanden’.

Bij een reguliere controle door medewerkers van de gemeente Grave kwam aan de Meisevoort 5 in Gassel een schrijnende huisvestingssituatie van arbeidsmigranten aan het licht, zo laat de gemeente Grave weten. "Het pand bleek zodanig verkamerd dat in de betrekkelijk kleine woning acht slaapruimten zijn ontstaan. Op de begane grond was sprake van vier slaapkamers alsmede op de eerste verdieping. Ook een berging was ‘aangepast’ tot meerdere slaapruimten. In de woning verbleven naar schatting zeker 20 tot 25 Roemeense arbeidsmigranten die, zo blijkt uit gevonden documenten, via een inleenbedrijf bij een vleesverwerker in de regio werkzaam zijn. Het vermoeden bestaat dat deze bewoners in wisseldienst van de slaapruimten gebruikmaakten.
Los van het feit dat een dergelijk verblijf in strijd is met de planologische regels was de huisvesting op zich erbarmelijk. Controleurs troffen dichtgemaakte ventilatieroosters aan of roosters die anderszins niet voldeden. In een enkel geval was bij een slaapverblijf ook geen sprake van daglichttoetreding. In de badkamer was de badkuip verwijderd. Naar de benedenverdieping weglekkend water zorgde voor schimmelvorming. Het doorspoelmechanisme van het toilet functioneerde niet. In algemene zin was er sprake van ernstig achterstallig onderhoud en vervuiling."

'Alarmerend'
Ook qua brandveiligheid was de situatie ronduit alarmerend. In de ‘slaapkamers’ stonden straalkacheltjes, magnetrons en koelkasten, vaak onderling doorgelust met stekkerdozen. Rookmelders ontbraken. Bij de huisvestingssituatie was duidelijk sprake van overbewoning. Het in deze tijd van corona gevraagde ‘onderling’ afstand houden was sowieso onmogelijk.

Burgemeester Lex Roolvink is zeer ontstemd over de aangetroffen situatie en spreekt van mensonterende toestanden. Ook over de laconieke houding van de verhuurder/werkgever is hij buitengewoon geërgerd. Op grond van de aangetroffen situatie is aan de eigenaren van het pand een last onder bestuursdwang opgelegd. Dit houdt in dat het pand afgelopen donderdagavond op grond van de Gemeentewet, de Awb, de Woningwet en het Bouwbesluit per direct en voor onbepaalde tijd is gesloten. Pas nadat aan de gemeente een herstelplan is overlegd en alle overtredingen zijn beëindigd kan eventueel weer sprake zijn van openstelling.

|Doorsturen

Anoniem

2021-03-26 17:15:53

Ze moeten ook maar eens gaan kijken op de torenstraat in Gassel daar zitten er ook genoeg.

Jos

2021-03-26 23:49:05

En die mensen? Die onder erbarmelijke omstandigheden verbleven terwijl ze uitgebuit werden en hiermee dakloos zijn geworden, hoe word daar mee omgegaan in zo,n situatie? 

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties