Gassel

Uitbreiding massagepraktijk Rust en Balans in Gassel

'Bekijk jezelf door de ogen van een hond'

Door Freddy Klooté

GASSEL - Renée van Haren uit Gassel werkt al een paar jaar met volle tevredenheid in haar massagepraktijk Rust en Balans. Een artikel destijds in de Arena gaf haar nog meer naamsbekendheid, zodat ze met haar nieuwste uitbreiding de weg naar de Arena snel wist te vinden. Toen uw verslaggever hoorde wat die uitbreiding inhield, spoedde hij zich, met fotograaf Veerle, naar de Prinsenhof in Gassel. “Je bewust worden van je eigen gedrag door de ogen van een hond”. Met behulp van een levensgrote spiegel en de analyse van Renée meer inzicht krijgen in je eigen handelen.

Renée: “Met de assistenten van de dierenartsen in Nijmegen, waar ik er ook één van ben, hielden we ons jaarlijks uitje. Niet naar de Efteling maar naar een workshop “Spiegelen met paarden”. Ik had er ooit vaag iets over gehoord, maar wist toch niet precies wat het inhield. Dus op naar Malden. Je daar bewust worden van je eigen gedrag door de ogen van een ander. In dit geval een paard. Ik vond het machtig interessant. Die ontmoeting bleef lang bij me hangen. Omdat ik een enorme hondenliefhebber ben, ging ik me afvragen of dit ook bij een ontmoeting met honden zou kunnen. Bij navraag was het duidelijk: “Ja”. Dus ben ik me daarin gaan verdiepen. Eerst heb ik gekeken of daar opleidingen voor zijn. Ik vond er één in Deventer. De modules voor het gedrag van honden waren een eerste vereiste om toegelaten te worden. Die had ik gelukkig al. Ik ben nu al gedragstherapeut voor honden, dus een belangrijk onderdeel, het kunnen lezen van het gedrag van een hond, beheerste ik al. De andere modules heb ik in Deventer gehaald”.

Werkwijze
“Het is iets wat we buiten doen. Met een grote spiegel. En een hond. Het mag natuurlijk ook je eigen hond zijn. Wat we dan gaan doen, leg ik aan de cliënt uit. Als ik het hier ga vertellen en er zijn mensen die het op eigen houtje gaan doen, dan wil ik daar de verantwoordelijkheid niet voor nemen. Bovendien is mijn grote zorg dat de hond niet overbelast wordt. Je moet ze soms beschermen tegen de cliënten. Het welzijn van de hond blijft de hoogste prioriteit hebben. Verder moet je de cliënt goed observeren. Die komt hier om zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Er komen mensen met een depressie, een burn-out, keuzestress, mensen die hun baan hebben verloren, managers. Noem maar op. Je bekijkt jezelf door de ogen van een hond”.

'Eye-openers'
Renée vertelt met groot enthousiasme verder: “Je bespreekt dan al de bijzonderheden die je tijdens de interactie tussen mens en hond hebt waargenomen. Die geven een bepaald beeld. Tijdens de nabespreking komen alle eigenschappen ter sprake. Daar zitten soms echte eye-openers bij. Alles staat op een flip-over, die de cliënt mee naar huis krijgt”. Een voorbeeld wil Renée wel geven: “Iemand komt met zijn eigen hond. Je ziet dan dat het contact anders zou kunnen. Mijn “hondenachtergrond” is daarbij een groot voordeel. Een cliënt is bijvoorbeeld onzeker. Ook de hond is onzeker. Ze weten beiden niet wat ze aan elkaar hebben. Dan komt er uit dat ze beiden een te hoog verwachtingspatroon hebben van elkaar. Ze stellen te hoge eisen aan elkaar. Zo krijgt iemand inzicht in zijn gedrag door wat hijzelf en wat zijn hond doet. En dat kun je weer afspiegelen aan het gedrag van deze cliënt in het dagelijks leven. Die moet de lat duidelijk minder hoog leggen. En dan valt het kwartje. Dan zie je wat er aan de hand is en ben je al op de goede weg. Iemand kan daardoor ineens bij zijn eigen kern komen en is dan als een heel klein jongetje of meisje dat begrijpt waarom sommige dingen gaan zoals ze gaan. Soms is één sessie voldoende, soms zijn er meer nodig. In het groei- en ontwikkelingsproces gaat mijn cliënt van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam.. Het is een heel laagdrempelige manier om in de spiegel te kijken, zo diep als je zelf wilt. Bewust worden wordt bewust zijn”.

En met de massages blijft het goed gaan. Net als met de ideeën van Renée van Haren: “Ach, en na een spiegelcoachsessie is een ontspanningsmassage een mooie afsluiting van een waardevolle dag”. Meer informatie? Mail naar info@rust-balans.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties