Gassel

Al 25 jaar gemeentekoningschieten in Grave

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE/GASSEL - Na de gemeentelijke herindeling van 1994 bezat de gemeente Grave drie actieve gilden: St. Antoniusgilde uit Escharen, Cloveniers of Schutterye tot Grave en Schuttersgilde St. Jans uit Gassel. Een mooie gelegenheid om onderling te strijden voor de titel van gemeentekoning van Grave. De eerste wedstrijd was op 30 april 1994. Zaterdag 11 mei vindt de 26e editie plaats; een mooie gelegenheid om de koningen van de afgelopen 25 jaar uit te nodigen voor een onderlinge strijd tot supergemeentekoning.

De eerste gemeentekoning was Wim van den Boom uit Escharen. Zoals de traditie het wil, wordt een toost uitgebracht op de nieuwe gemeentekoning en wordt er nog gezellig nagepraat over het wel en wee van de gilden. In 2018 was Martien van de Lockant uit Gassel de winnaar van het wisselschild en dus de 25e gemeentekoning. Op toerbeurt vindt het gemeentekoningschieten plaats bij een van de drie gilden. Dit jaar is het gilde van Gassel aan de beurt om het gemeentekoningschieten te organiseren.

Schieten voor titel
Zaterdag 11 mei verzamelen de drie gilden zich om 15 uur op het Julianaplein om gezamenlijk in optocht met slaande trom naar het schietterrein aan de Molenakker te gaan. Na de ontvangst volgt er direct de strijd om de titel van supergemeentekoning. Ook het publiek mag proberen om de houten vogel naar beneden te schieten en zich de titel van publiekskoning toe te eigenen.
Ook is er nog het normale gemeentekoningschieten. Wie heeft dit jaar het beste schot om de laatste resten van de vogel naar beneden te halen en de titel van gemeentekoning op te eisen? Bijzonder spannend is het dit jaar omdat zowel een schutter van de Cloveniers of Schutterye tot Grave en het Schuttersgilde St. Jan uit Gassel vier keer het huidige wisselschild heeft gewonnen. Mocht dit jaar de titel naar Grave of Gassel gaan, dan krijgt het desbetreffende gilde dit wisselschild in eigendom en komt er een nieuw wisselschild. De schutters uit Escharen zullen er alles aan doen om dit te voorkomen.

Dit alles vindt plaats op zaterdag 11 mei op het schietterrein van het Schuttersgilde St. Jan, Molenakker 12 in Gassel. Voor een hapje en een drankje op deze gezellige middag wordt gezorgd. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen, maar vooral kennis te maken met de gildetradities.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties