Exposities

Frans Beijer exposeert in Graafs Museum: ‘Geknipt voor schilder’

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Frans Beijer (67) is geboren in Heteren. Zijn hele leven heeft Beijer getekend. Vanaf 27 september heeft hij in het Graafs Museum zijn eerste solotentoonstelling: ‘Geknipt voor schilder’. “De serie ‘gewone Graafse mensen’ is een selectie van de portretten die ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Een aantal doeken is nieuw. Aan de zijwanden hangt mijn grotere werk. Nu de doeken allemaal in een grote ruimte hangen, geeft mij dat een mooi gevoel”, zegt een trotse Beijer.

Frans Beijer is een veelzijdig man en een bekende Gravenaar. Hij is actief in het verenigingsleven en kapper van beroep. Dat laatste is hij nog maar voor een paar dagen in de week. De salon wordt langzaamaan omgetoverd tot atelier. Beijer: “Misschien moet ik er een galerie van maken, mensen kunnen dan binnen komen lopen. Nu zit ik ook nog graag boven in de keuken te werken aan de doeken, het is mijn vaste plek. Van mijn ‘jongens’ heb ik een schildersezel gekregen voor beneden.”

Beijer kiest voor zijn schilderonderwerpen bij voorkeur mensen: “Het onderwerp moet iets met mij doen, ik kies een foto die mij aanspreekt. Waarom ik de voorkeur heb voor een bepaalde foto kan ik niet goed uitleggen, vaak is het de houding of een uitdrukking op het gezicht. De foto verwerk ik op de computer en daarna begint het schilderproces. Ik werk met vlakken, gebruik licht-donkercontrasten, vaak veel sterker dan ze in werkelijkheid zijn”.
Het licht-donkercontrast in de schilderijen benadrukt vooral de vorm van het gezicht, de ogen, de neus, de lippen, de kin en het voorhoofd. Een mooi voorbeeld hiervan is het dubbelportret van Cesaria Evora, ook te zien op de poster van het Graafs Museum.

Kappersvak
“Vroeger wilde ik reclametekenaar worden, maar dan moest ik naar Sint Lucas in Boxmeer; ik wilde niet uit huis en ben zo het kappersvak ingerold. Ik maakte in de avonden trouwgidsen op en bleef geïnteresseerd in grafisch werk. In het kappersvak kan ik mijn creativiteit onvoldoende kwijt”, vertelt Frans.
John Broes, beeldend kunstenaar en docent, leerde hem in vlakken schilderen. “Die stijl past goed bij mij”. Beijer heeft altijd meerdere schilderijen tegelijk onderhanden. “Ik ben soms met drie of vier dingen tegelijk bezig”. Hij schildert niet voor de verkoop, maar laat zijn werk wel graag zien. Eerder hing er in dit museum werk van hem in de tentoonstelling ‘Uit het depot’. Catharinahof in Grave kocht 36 portretten aan. In hun theaterzaal hangen er intussen zo’n honderd ‘gewone Graafse mensen’.
Het grotere werk bestaat uit een serie ‘bekende mensen’ zoals Dennis Bergkamp, Keith Richards en Harry Mulisch. In een vierluik schilderde Beijer ook zichzelf van ‘wit naar zwart’.

De expositie is van 27 september tot en met 6 december te bezoeken in het Graafs Museum.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties