Grave

FOTOREPORTAGE: Talenten ontdekken bij De Raamdonk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Vissen, motoren uit elkaar halen of rondkijken bij de brandweer tijdens schooltijd. Dat kon vrijdag 11 oktober allemaal op de Talentendag van Daltonschool De Raamdonk in Grave. Een verslag van een leerzame dag.

Kinderen kunnen tijdens de Talentendag deelnemen aan een door henzelf gekozen workshop om zo een nieuw talent te vinden of een activiteit te doen waar hun talent ligt. De workshops waaruit gekozen kan worden zijn erg divers: van muziekles, het bakken van een pizza, het maken van een graffiti-kunstwerk, armbandje en insectenhotel tot een tafeltennisworkshop en bedrijvenbezoek.

Als fervent visser weet Goos meteen welke workshop hij wilde gaan doen. “Ik ben gewoon mijn hobby aan het doen tijdens schooltijd, heel leuk”, zegt Goos. Door de regen en veranderende wind ving hij helaas geen enkele vis. “Maar dat hoort gewoon bij vissen. Het is ook niet leuk als je altijd meteen wat vangt.” Elke dobber die beweegt, wordt met veel interesse bekeken. “Ik heb beet! Oh nee, toch niet”, is meermalen te horen. Goos’ vader, een van de workshopsleiders, weet met zijn werphengel wel enkele vissen boven water te krijgen. “We hebben gelukkig dus nog wel een vis gezien”, zegt Goos enthousiast.

Brandweer
Even verderop krijgt een groepje van tien kinderen een rondleiding bij de brandweerkazerne. Na uitleg over wat je moet doen als er brand is (112 bellen) komen de kinderen als volleerde brandweermannen en -vrouwen in actie met de zware brandweerspuit. “Dan voel je wel hoe zwaar al die spullen bij de brandweer zijn”, vertelt Evi. Ze heeft veel geleerd van het bezoek. “Bijvoorbeeld dat de brandweer er soms achter komt dat het een nepbrand is, maar dat ze toch ernaartoe gaan.” Het brandweerbezoek wordt afgesloten met een ritje in de brandweerauto terug naar school. “Mag de sirene nog even aan?”, vragen meerdere kinderen brandweerman Roy. “Heel kort dan”, geeft hij toe.

Brabant Motors
Brabant Motors krijgt ook een groepje Raamdonk-leerlingen op bezoek. Tobias en Jay Jay zijn erg enthousiast aan het sleutelen aan een groter motor. Met veel precisie schroeven ze een uitlaat van een van de motoren los. “Dit heb ik vorig jaar ook al gedaan, dus ik weet nog een beetje hoe het moet”, zegt Tobias. “Later wil ik zelf een motor hebben, want dit is zo leuk.” In de werkplaats is ook Bram aan de slag. Hij mag samen met een klasgenootje een band van een velg afhalen. “Dat gaat niet zo gemakkelijk, want hij valt de hele tijd scheef”, zegt hij.

Ook binnen de school is genoeg te beleven. Zo wordt er in het ene lokaal een pizza gebakken, terwijl vijftien leerlingen aan de andere kant van de school hun kunsten vertonen op de djembé. Veel kinderen krijgen een tastbare herinnering aan de dag mee naar huis in de vorm van levensgrote graffiti-platen met hun ‘name-tag’, insectenhotels, armbandjes en herfstknutselwerkjes.

'Trots'
De Talentendag is mede mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers en ouders. “Ik ben er trots op dat zoveel mensen, ouders en leerkrachten zich inzetten voor de Talentendag en op deze manier ook hun eigen talenten ontdekken. Zonder hun hulp zouden we nooit zoveel verschillende activiteiten kunnen aanbieden aan onze kinderen”, zegt Nienke van den Berk, leerkracht op de Raamdonk en organisator van de Talentendagen.

De Raamdonk houdt op vrijdag 27 maart een volgende Talentendag voor alle leerlingen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties