Grave

'Dat moet je zien'

Fotoclub van De Soos houdt tentoonstelling in Graafs Museum

Door Freddy Klooté

GRAVE - De Graafse “Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck” is sinds 1788 een belangrijk onderdeel van het sociaal-cultureel leven in het stadje aan de Maas. Met ruim 300 leden en nog steeds vernieuwend bezig. Met regelmatig sprekers en schrijvers van naam, muziek in alle soorten en maten en natuurlijk de maandelijkse activiteiten voor en van de leden. Met weekactiviteiten als biljarten en diverse kaartspellen. Met elke week op vrijdagmiddag het weekeinde inluiden. Kortom, een vereniging die volop leeft en midden in de maatschappij staat.

De Dans. (foto: Albert Hofman)

Er zijn de laatste jaren ook gespecialiseerde afdelingen onder de Soos-paraplu bijgekomen. De bridgeclub, een biljartclub, een computerhoek en, sinds 2011, de fotoclub. Deze week een gesprek met drie leden van de tentoonstellingscommissie. Want alweer staat er een expositie van het mooiste werk van de fotoclub van De Soos op de agenda. “En wel in het Graafs Museum. Zij boden het aan en wij waren natuurlijk dolblij met deze prominente plaats in Grave”, vertelt een enthousiaste Albert Hofman van de commissie.

Fotografie
Ze zijn er vol van, de drie leden van de commissie. Van alles wat met fotografie te maken heeft. Trudy Visman is nog niet zo heel lang bezig: “Ik heb nog een compactcamera. Ik ga graag naar het bos om daar te kijken naar wat er op macroniveau groeit en bloeit. Ik vind het zo mooi om op deze manier het leven te bekijken dat ik een wat betere camera ga aanschaffen”. “Nou, jouw foto van die man op het paard was met jouw eenvoudige camera een geweldige foto”, zegt Annette van Kooten met bewondering. Trudy knikt: “Ja, ik zag die man op zijn paard rijden. Met dat speciale licht erachter. Mijn hart ging heel hard bonzen en ik had hem zoals ik wilde. Wat was ik daar blij om”. De fotoclub komt tweemaal per maand, met de mogelijkheid tot een derde keer, op maandagmiddag bij elkaar. Je moet er wel lid van de Soos voor zijn en met een kleine extra bijdrage ontmoet je mensen die ook van fotograferen houden. Annette van Kooten: “Het maakt niet uit welke camera je hebt of op welk niveau je fotografeert. Het is een gezellig samenzijn in een sfeer van elkaar helpen, tips uitwisselen en op je eigen niveau aan de slag gaan”.

De commissie heeft de organisatie voor de tentoonstelling “Dat moet je zien” al klaar. Albert: “Samen met Willem Botzen en Henk van Beers, de andere commissieleden, hebben we maandenland alles voorbereid. Overleg gehad over het thema. De conclusie is dat we het onderwerp vrij laten. Het moet in verband met de ruimte wel strak hangen. Dus geen bobbelende foto’s”. Annette: “We hebben het over de grootte van de foto’s gehad. De wijze van presenteren en het aantal foto’s per persoon. Daarbij hebben we rekening gehouden met de ruimte achter in het museum. Een schitterende ruimte overigens”.

De foto’s
De leden van de fotoclub (34) zijn het inmiddels wel gewend om met een bepaald doel voor ogen foto’s te maken. Albert: “Als je het over ogen hebt, fotografie gaat over kijken. Blijven kijken. Als je niet kijkt, dan zie je het niet”. Het lijkt wel een uitspraak van Johan Cruijff. Albert lacht: “Toch is het zo. Het kijken is zo belangrijk”. Trudy: “Als je drie mensen op één plek bij elkaar zet en je laat ze een foto maken, dan krijg je drie verschillende foto’s. Het kijken is dus ook heel persoonlijk. En het moet ook technisch in orde zijn. Daarom wil ik ook een betere camera. Ook de invloed van de computer is heel groot geworden”. De computer mag dus wel gebruikt worden? Albert: “Voor de afwerking wel. Maar we willen geen volledig gefotoshopte foto’s zien. Kijk eens op onze site www.fotoclubdesoos.nl en je ziet wat ik bedoel.
De tentoonstelling “Dat moet je zien” bestaat uit zo’n 60 foto’s van 20 leden van fotoclub De Soos. Trudy: “Er zijn zulke mooie foto’s bij. Dan weet ik dat ik er nog niet ben”. Het ideale bruggetje. Albert: “Dit is ook onze bedoeling. Niemand “is er al”. We zijn amateurs die met een camera aan de slag zijn gegaan. We hebben anders leren kijken. We merken nu zelf dat we met onze fotoclub een steeds opgaande ontwikkeling doormaken. Dat we de kinderschoenen ontgroeid zijn”.

Een enthousiast stel. Die fotografen van de fotoclub. Ze genieten van hun foto’s, van hun vorderingen. Ze kunnen nog steeds hun hart voelen bonzen als ze weer een mooie foto kunnen maken. Ook zin om bij die fotoclub van De Soos te komen? Ga dan eerst eens langs op de tentoonstelling in het Graafs museum. Van 15 maart tot 16 mei kun je er terecht op woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3 euro voor volwassenen. Groepen van 6 personen of meer betalen 2 euro per persoon. Voor houders van een Museumkaart, Vrienden van het museum en jongeren tot 18 jaar is de toegang gratis. Je kunt ook meteen op een maandagmiddag naar de Soos gaan natuurlijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties