Grave

26 mei eerste editie Zeven voor Leven van start

'Fietsen tegen kanker'

Door Freddy Klooté

BERG EN DAL - We kennen allemaal de jaarlijkse happening op de Alpe d’Huez. Duizenden fietsers rijden zich tijdens Alpe d’Huzes het snot voor de ogen om deze berg der bergen te bedwingen. Ter herinnering aan iemand dierbaars die de ongelijke strijd tegen kanker heeft verloren. Of voor een ander die nog volop strijdt tegen die gevreesde ziekte. Alles met het doel om geld op te halen om meer mogelijkheden binnen te halen de ziekte te bestrijden. In een decor dat steeds gevulder wordt. Op een afstand van Nederland.

Dit bracht een aantal mensen uit de buurt van Berg en Dal op het idee om zo’n fietsuitdaging dichter bij huis te organiseren, zodat iedereen de kans heeft om eraan mee te doen. En dat leidde weer tot de oprichting van de organisatie Zeven voor Leven. Voorzitter Johan Tiesnitsch weet er alles over te vertellen.

'Dichtbij, toegankelijk en uitdagend'
Johan Tiesnitsch: “In juni vorig jaar zijn we met een aantal mensen bij elkaar gekomen om te kijken wat we voor de medemens konden doen. Onder leiding van Ben Wijnhoven, de geestelijk vader van dit project, is er een aantal beslissingen genomen. We wilden een nieuwe, pittige fietsuitdaging in Nederland, met als goed doel, vroegtijdig kanker op te sporen. Omdat we allemaal uit de buurt van Berg en Dal kwamen, was de locatie snel gevonden: de prachtige omgeving van Berg en Dal, met de mogelijkheid om in het parcours de nodige hoogtemeters aan te brengen. Het contact met het Radboudumc was ook snel gelegd. Met geneesheer professor Jelle Barends van de Stichting Kanker Zien, werd het specifieke doel vastgelegd. Ook de data waren geen probleem. 25 mei de inschrijving en een avondprogramma, op zondag 26 mei gevolgd door de rit over onder meer de Zevenheuvelenweg. Iedereen kan meedoen. In de deelnemerslijst staan inderdaad veel volledig uitgeruste renners op hun supernieuwe racefietsen, die ongetwijfeld gaan voor het maximale van zeven rondjes, maar ook mijn tante mag op haar elektrische fiets één of meerdere rondjes van twintig kilometer afleggen. Kortom: dichtbij, toegankelijk en uitdagend.”

Inschrijving en besteding gelden
Johan vertelt me dat er plaats is voor maximaal duizend deelnemers. Hij vertelt dat het Radboudumc een team heeft aangemeld met maar liefst honderd mensen. En dat er dagelijks nieuwe inschrijvingen én donaties binnenkomen: “De inschrijving voor zowel teams als individuele deelnemers loopt via onze website www.zevenvoorleven.nl. Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer 77 euro. Hiervoor krijgt die volledige toegang tot het evenement, een stuurbordje, een tijdregistratie-chip, een 7vL/Sunweb bidon en shirt en deelname aan de afsluitende barbecue, inclusief twee consumptiemuntjes. Maar het belangrijkste is dat iedere deelnemer een eigen webpagina krijgt om zijn of haar persoonlijke verhaal en motivatie te delen en sponsoren te werven. Omdat het inschrijfbedrag de kosten van het evenement volledig dekt, gaat de opbrengst van de sponsorgelden die elke deelnemer bijeen weet te brengen van familie, vrienden, kennissen of andere bronnen via Stichting Kanker Zien volledig naar het Oncologiefonds van het Radboudumc.”

Kanker Zien
Prof. Dr. Jelle Barends: “Sinds 2014 zijn we bezig met het onderzoek bij patiënten met een speciale nano-vloeistof, die zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar maakt. Dankzij deze vloeistof zijn uitzaaiingen vanaf twee millimeter zichtbaar. En dat is momenteel met geen andere techniek mogelijk. De uitzaaiingen lichten fel op, terwijl de gezonde klieren zwart zijn. Voor patiënten is dit een grote stap voorwaarts. Als we heel precies zien waar de kanker zit, kunnen we ook veel gerichter behandelen. Dit bespaart patiënten operaties en geeft ze betere genezingskansen. Het is zo belangrijk om kanker eerder te zien.”

Programma 25 en 26 mei
Johan Tiesnitsch: “Op zaterdag kan er nog ingeschreven worden, al ben ik bang dat we dan al vol zitten. Omdat dit het eerste jaar is dat we dit organiseren, hebben we maar faciliteiten geregeld voor duizend deelnemers. Verder is er die avond een samenzijn. Veel mensen hebben ongetwijfeld hun eigen verhaal over kanker. In de nabije omgeving, of hebben er al zelf mee te maken gehad. Voor belangstellenden is er een wake in de kerk van Beek. Het uitwisselen van ervaringen schept een band en kan zoveel troost bieden. Het kan de deur openen naar de rest van je leven. Alles op deze zaterdag is facultatief. Je kunt eraan meedoen, maar niets is verplicht. Ook de zondag, als de echte tocht plaatsvindt, bepalen de deelnemers zelf hoeveel rondjes van twintig kilometer ze gaan fietsen. Wie echt wil klimmen komt bij de maximale afstand tot meer dan tweeduizend hoogtemeters. En dat in een schitterende omgeving. Dicht bij huis. Met een doel dat voor iedereen zo herkenbaar is. Met het profteam van Sunweb als onze ambassadeur.”
Teammanager Iwan Spekenbrink: “Zeven voor Leven is een uitdaging op de fiets, die past binnen onze keep-challenge filosofie. Met het doel om kanker eerder en gerichter te zien, neemt Zeven voor Leven geen genoegen met de huidige stand van de techniek. Ze dagen de wetenschap uit tot innovatie.”

Wie nog meer over dit fantastische evenement wil weten kan meer informatie vinden op www.zevenvoorleven.nl. Maar schrijf vooral snel in.

Johan Tiesnitsch.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties