Grave

Lae-titia en Bas Giling: 'We waren één grote familie'

Fahari Foundation moet noodgedwongen stoppen

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Een hele trieste beslissing”, zegt een aangeslagen Lae-titia Giling. “Maar we konden niet meer op een verantwoorde wijze doorgaan met de zorg voor 'onze' kinderen in Bomani in Kenia.” Afgelopen zaterdag kwam bij de vele vrijwilligers en donateurs een e-mail in de bus waarin de mededeling stond dat de Fahari Foundation na bijna 11 jaar met haar werkzaamheden voor hun 61 kinderen in Kenia op 1 januari 2021 moet stoppen.

Tijdens een reis door Kenia, waar ze twee kinderen steunden, zagen ze kommer en kwel. Niet hun twee kinderen die ze hielpen. Maar wel vele anderen. Kinderen die leefden in erbarmelijke omstandigheden. Zonder ouders, sommigen misbruikt, zonder fatsoenlijk eten. Afhankelijk van overgebleven familieleden. Een uitzichtloos bestaan. Bas Giling: "We kwamen bij een voorziening waar zestien kinderen zo goed als mogelijk werden verzorgd. We spraken met de begeleiders. De kinderen dansten voor hun bezoekers. En ze veroverden onze harten.” Bas en Lae-titia besloten die kinderen te helpen. Het was 2010.

Lae-titia: "We zijn op zoek gegaan naar mensen die ons wilden helpen om die kinderen een menswaardig bestaan te geven. Binnen twee maanden hadden we voor alle kinderen sponsoren gevonden. Het waren weeskinderen, die bij een opa of oma, tante of oom of wie er nog in leven was van de familie, woonden. Als ze maar een slaapplaatsje hadden.” "Kinderen met een triest verhaal”, vult Bas aan.

"Het werk kon beginnen. We lieten ons voorlichten hoe we die kinderen het best konden helpen. Wat we mochten verwachten, wat voor eisen we konden stellen. Het moest hun project worden, met zelfredzaamheid als voornaamste doel. Langzaam groeide het aantal kinderen in Mtwapa. Diverse activiteiten werden in Nederland en ook België georganiseerd. Het aantal vrijwilligers en donateurs groeide mee. Zij waren het die ons als bestuursleden in staat stelden om allerlei hulp aan de kinderen te bieden.” "Ja, vergeet vooral niet te vertellen dat Bas en ik slechts de kartrekkers waren. Dat we zonder de andere bestuursleden, zonder al die andere mensen met een groot hart, dit werk niet hadden kunnen doen”, vult Lae-titia aan.

“Fantastische mensen die ons in staat stelden om de in Kenia verplichte schooluniformen te kopen. Want naar school gaan betekent meer kansen voor de toekomst. Maar ook een muskietennet om bij familie te slapen is nuttig, en een matrasje op de grond om te slapen is geen overdreven luxe. Er moest schoon drinkwater komen. We konden een partnerschap met het plaatselijk ziekenhuis aangaan. Inentingen en medicijnen waren niet gratis maar zorgden er wel voor dat kinderen in leven bleven”.

Een eigen tehuis
"Eén van de mooiste dingen waar we voor hebben kunnen zorgen is een eigen tehuis voor de 51 kinderen. Weer schoten onze donateurs ons te hulp om in Bomani, even voorbij Mtwapa, een groot gebouw te latten verrijzen. Vanaf dat moment konden de jongens en meisjes intern blijven. Met slaapzalen, toiletten, douches, woonverblijven voor de begeleiding en twee lokalen voor extra lessen voor de kinderen. En natuurlijk een eetzaal”. Er klinkt toch nog enige trots in de stem van Bas. Dat hoort ook zo, want Fahari betekent in het Swahili "Trots”. De basis was er. De kinderen hadden hun "thuis”. Ze konden hier groeien. Lae-Titia: "Terugkijkend hebben we kinderen een vak zien leren, naar het college zien gaan, een enkeling naar de universiteit. We hebben de kinderen leren kijken naar hun mogelijkheden, en niet naar hun onmogelijkheden. De achterstandskinderen werden kinderen die naar school zijn geweest. In Kenia heb je dan een voorsprong. Ze weten nu dat ze het waard zijn om geliefd te worden, dat er voor hun gezorgd wordt. We hebben veel mensen mee naar Kenia genomen, zodat ze met eigen ogen konden zien, wat de betekenis voor die kinderen was om een eigen thuis te hebben. We hopen dat deze kinderen alles wat ze geleerd hebben door zullen geven aan de volgende generatie”.

Sluiting
Bas: “De reden om te stoppen ligt in het feit dat er door het Covid-19 te weinig geld binnenkomt om onze activiteiten verantwoord voort te zetten. Dit, naast de persoonlijke en gezondheidsredenen van diverse personen die betrokken zijn bij de Foundation, om hun activiteiten stop te zetten, laat ons helaas geen andere keus. Het gebouw en de grond gaan naar de Goblis Foundation in Kenia (www.globisfoundation.org). Deze stichting gaat het gebouw gebruiken om cursussen aan derden te geven. Met het geld dat daarmee binnenkomt worden kinderen uit het project ondersteund bij het naar school gaan. Alle lopende projecten worden netjes afgehandeld. Fahari ondersteunt nog de aanschaf van schooluniformen en betaalt het schoolgeld voor het eerste trimester van 2021”.

Lae-titia en Bas Giling zijn er kapot van. Maar ze weten dat ze hierin niet alleen staan. De steunbetuigingen stromen binnen. Op 1 januari 2021 is het echter definitief afgelopen met de Fahari Foundation. Fahari betekent trots, en met die trots mogen alle betrokkenen terugkijken op hun mooie werk.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties