Grave

Staatssecretaris Broekers-Knol: 'Snel het land uitzetten kan niet'

Extra boa's gaan overlastgevende asielzoekers aanpakken

Door Annelies Graafsma

GRAVE/NIJMEGEN - “Het is een goede en warme traditie in Nederland om mensen die in nood zijn op te vangen. We doen dat al jarenlang, op een menswaardige manier.” Zo opende burgemeester Bruls van Nijmegen de bijeenkomst over de aanpak van overlastgevende jonge asielzoekers in De Vereeniging. Vijf burgemeesters, uit Grave, Boxmeer, St. Anthonis, Venray en Nijmegen, tekenden 8 september een samenwerkingsovereenkomst voor 'n regionale aanpak van deze kleine maar criminele groep asielzoekers uit vooral Noord-Afrikaanse landen. Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kwam voor het initiatief van de gezamenlijke burgemeesters naar Nijmegen (foto).

Burgemeester Van Soest (Boxmeer): "Deze vaak nog minderjarige asielzoekers uit veilige landen (zonder kans op een verblijfstatus, red.) zorgen voor een slecht imago van anderen die in Nederland een nieuw bestaan willen opbouwen”.

Van Asseldonk, burgemeester van Grave: "Jonge asielzoekers vormen in Grave een kleine groep. Ze vallen buschauffeurs lastig, zijn intimiderend en tot last in vooral supermarkten”. In Overloon is het zover gekomen dat er geen draagvlak meer is voor een AZC. Het contract met het COA wordt daar volgend jaar niet verlengd. In Grave speelt dit niet.

De impact van jonge asielzoekers die keer op keer crimineel gedrag vertonen, is groot, ook voor de andere bewoners van een AZC, benadrukt Van Soest. Hij vraagt de staatsecretaris werk te maken van een snelle uitzetprocedure. Het duurt hem allemaal te lang: "Met als risico dat de steun voor opvang van vluchtelingen afbrokkelt en alle (jonge) vluchtelingen erop worden aangekeken.” De staatssecretaris vindt de nu gekozen gezamenlijke aanpak belangrijk: "Het is een pilot, ingezet met 1 miljoen euro van het Rijk. Het project is bedoeld als voorbeeld voor andere regio's.”

Er zijn 4 extra boa's aangetrokken in het Land van Cuijk, Venray en Nijmegen. Samen met de eerder aangestelde stadsmariniers moeten zij zorgdragen voor de afstemming die nodig is om raddraaiers scherp in de gaten te houden. Alle incidenten worden in een landelijk dossier vermeld, besproken op de AZC's en per persoon wordt de aanpak bepaald. Dat dossier is ook noodzakelijk om iemand voor de rechter te brengen en te straffen via het snelrecht. En dat schrikt af. Samenwerking met het OV, politie en ondernemers is aangegaan.

Van Asseldonk is voorzichtig positief over het resultaat van de extra inzet: "Inwoners van Grave stappen al geruster de bus in, ook in de winkels gaat het beter. De inzet heeft een preventief karakter en helpt.”
Aviva Schouten (Klik) zegt namens Centrummanagement Grave blij te zijn met de inzet van boa's en ketenmariniers. Ze bevestigt de preventieve werking.

Snel het land uitzetten kan niet volgens de nu geldende wettelijke regelingen, zegt de staatssecretaris. De ergste overlastgevers kunnen overgeplaatst worden naar de Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL). Daar geldt een strenger regime. Eind dit jaar volgt een evaluatie, de verwachting is dat de aanpak dan een (landelijk) vervolg krijgt.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties