Grave

Expeditie Zuiderwaterlinie: Brabantse Elfstedentocht

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Van 19 tot en met 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden zij getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Inschrijven is mogelijk via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl.

Dwars door Brabant vind je de Zuiderwaterlinie, een parelketting van historische vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duiken deelnemers de geschiedenis in, ondergaan ze een culturele beleving en genieten ze van streekproducten, allemaal omringd door de stille natuur in het buitengebied.
Gedeputeerde Henri Swinkels is een groot fan van dit grootste, langste en meest gebruikte erfgoed van Nederland. "Ik ben er trots op dat we in samenwerking met heel veel partners gezorgd hebben dat de Zuiderwaterlinie een begrip is in Brabant en ver daarbuiten", zegt hij. "Het is fantastisch dat we met heel veel mooie evenementen, waaronder Expeditie Zuiderwaterlinie, dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog bekender maken. Een prachtige combinatie van cultuur en erfgoed."

Verschillende afstanden
Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie kunnen deelnemers dagelijks kiezen tussen een langeafstand-etappe (gemiddeld 20 kilometer) of een kortere recreatieve wandeling (gemiddeld 10 kilometer). Wie kiest voor de lange afstand, kiest voor de groene omgeving. De langeafstand-etappes zijn tevens een goede training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Wandelaars die aansluiten bij de kortere etappes verkennen de Zuiderwaterlinie in groepsverband. De ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien en te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen.

Beperkt aantal plaatsen
Expeditie Zuiderwaterlinie is meer dan alleen een wandeltocht. Onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en is er aandacht voor het landschap. Ook aan cultuur wordt gedacht. Voor elke etappe zijn samenwerkingen opgezet met lokale heemkundekringen, gildes, fanfares en/of verenigingen. Aan het eind van elke etappe komen de deelnemers van beide routes samen. Gezamenlijk worden ze onthaald, is er muziek of een voorstelling en wordt er nog wat gedronken en gegeten.
Het programma is goed gevuld. “Van re-enactment tot fanfares en muziekoptredens", vertelt Isabelle Schol van Stichting Zuiderwaterlinie Events. "De wandelaars zullen zich zeker niet vervelen. Ook zijn er bijzondere optredens van professionele (podium)kunstenaars, zoals De Kwekerij. Vincent de Rooij en Daan Mathot spelen een absurdistischevoorstelling over uitersten, hoog en laag, hoop en vrees. Dat doen ze in een half vliegtuig, een Antonov 2. Grappig toch, als je bedenkt dat de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingslinie kwam te vervallen met de komst van vliegtuigen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties