Grave

Even geen corona - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Nee, niks over corona. Ik ben er weer wel even klaar mee. Nadenkend over de persconferentie van gisteravond komen er zoveel elkaar tegensprekende maatregelen tevoorschijn dat ik nog minstens tot de volgende persco nodig heb om alles op een rijtje te zetten. Nou vooruit, eentje dan. Nadat de basisscholen een flinke tijd dicht waren, begonnen “kenners” uit alle hoeken, alsmede de slachtoffers, kinderen en leerkrachten, te klagen. Men miste elkaar. Daar waar om half vier altijd een gesmeek aan ouders om bij vriendjes te mogen spelen dagelijkse kost was, kon dit niet meer op dit tijdstip gebeuren. Wat echter niet wil zeggen dat er na de virtuele lessen geen tijd meer was om “af te spreken”. Dus “we missen onze vriendjes” is in dit geval nogal relatief. De kinderen lopen een leerachterstand op. Nou, misschien kan een herschikking van leerdoelen, “niet lullen maar poetsen”, wat soelaas bieden.

Gelukkig gaan deze scholen komende maandag weer open. En wat hoor ik tot mijn verbazing? Gemopper vanuit het veld. “Het is toch nog best gevaarlijk. Vooral voor de leerkrachten”. Of: “Dit is niet goed overdacht. Het is nog niet veilig genoeg. De Britse variant wordt door kinderen sneller doorgegeven”.
Tot zover corona. Of ik moet het nog heel even over de detailhandel hebben. De winkels blijven dicht maar mogen toch aan verkoop doen. Via bellen en bestellen. Een soort Overtoompje spelen: U belt, bestelt en na 4 uur krijgt u uw boodschap en wij uw geld. Wie dus dringend zonder een condoléancekaart zit, die om 09.00 uur wil hebben, moet om 05.00 uur de winkelier bellen. Ik vrees dat er lastige conversaties gaan ontstaan. Ik had even de gedachte dat het om een beperking van het aantal reisbewegingen ging. Maar in dit geval moet de klant toch echt naar de winkel. Al vrees ik dat 09.00 uur een tikkeltje aan de vroege kant is.

Dat was het dan over corona. Over de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. En natuurlijk de originele versie. Hoewel, de verkiezingen komen er aan. Vorige week maandag merkte ik dat voor het eerst, toen Wopke Hoekstra premier Rutte de grond inboorde. Een dolksteek of wat, diep in de rug. Tien jaar Rutte werd op een hoop gegooid en weggeveegd. Op een moment dat ze nog volop samen aan de bak moesten over de financiële gevolgen, maatregelen en dekkingen ten gevolge van de, nou ja, nog één keer, coronacrisis. Ik vond Wopke een leuke man. Zag een filmpje op tv waarin hij samen met zijn vrouw te zien was. Schattig. En dan nu zo’n schaamteloze aanval? Ja, hij is van het CDA, hoor ik jullie al zeggen. Draaikonten, glibberige palingen. Zo werden ze vroeger wel genoemd als ze weer eens een onbegrijpelijke draai namen.

Tja, de verkiezingen dus. In een tijd dat na 21.00 uur niemand meer naar buiten mag, de middenstand verpietert, de jeugd in geestelijke problemen komt, DHL sneller levert dan de grote vaccinfabrieken, je maar één persoon tegelijk en per dag mag ontvangen, mogen we wel drie dagen lang met miljoenen de straat op. En gaan stemmen in scholen? Verzorgings- en verpleegtehuizen? Met een potloodventer in het deurgat, die elk potlood schoonmaakt? Gevalletje risicootje nemen? Wopke schaft alvast nieuwe dolken aan.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties