Grave

Estafette - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ja hoor, het is weer zover. In de straat zijn de stoepen weer opengebroken. Als een estafettewedstrijd kwamen achtereenvolgens het gas, het water en nu de glasvezel. Mannen in oranjepakken waren dinsdagochtend vroeg al op het bankje aan de zijkant van de straat aan het ontbijten. Nu is het lunchtijd. Samen in een busje. Best gezellig. Met z’n zessen boterham en mobiel in de hand. De opzichters, die ook in gewone werktijd constant met een mobiel heen en weer lopen, zitten apart. De straatstenen zijn het inmiddels gewend dat ze nieuwe buren krijgen. Ook zullen ze van enkele medestenen afscheid moeten nemen. Het vele gekap kost levens. Ondanks de deskundigheid van de stratenmakers.

Het lijkt op ons leven. De maatschappij, die lange tijd zo maakbaar als onze straat leek, is danig in de war. Een virus deed zijn ronde over onze bol en zie: de bol leek wel vierkant te worden. Draaide niet meer vanzelf, zo leek het. Na de eerste schrik, de verbazing en de gewenning, begon het gemopper. Gemopper op alles en iedereen. Professionele virologen werden door duizenden amateurvirologen niet meer vertrouwd. Onze MP, zag de grote waardering van het eerste uur van miljoenen landgenoten dalen. Hij bleek in de ogen van diverse groepen ongelovigen zelfs de aanstichter van veel kwaad.

Dromers die helden wilden worden grepen de microfoon en de aandacht van de ongelovigen. De maatschappij had zich weer hersteld in tegenstellingen. Chaos troef. Nieuwe aanvallen van het virus eisten minder doden. De angst verminderde. Het stokje werd met gretigheid door de ongelovigen doorgegeven. Ook het complotdenken werd van zolder gehaald, ontstoft en in alle hevigheid op het weerloze volk losgelaten.

En nu? De lunch van de kabelleggers en straatomleggers is voorbij. De oranjehesjes van het handwerk gooien weer van alles open. Diepe sleuven ontvangen een wonderkabel, geroemd om zijn snelheid. Als ik complotdenker was, zou ik in elke meter draad die in de grond gaat, een aanval van de Russen, Noord-Koreanen, Chinezen zien. Afluisterapparatuur? Chips die alles registreren? De opzichters kijken op hun mobiel. Maken vreemde handgebaren. Diverse machines, die rechtstreeks van de maan lijken te komen, rijden af en aan. Een opzichter kruipt zelf in een sleuf en komt er driftig bellend weer uit. De werkers worden gemobiliseerd. Ojee, de opzichter wijst in de lucht. Dat lijkt me niet goed gaan. De kabel wordt weer uit de sleuf gehaald. Een voertuig wordt ingezet. Kabel weer in de sleuf. Voertuig gooit met precisie de sleuf weer dicht. In de verte een ander vreemd toestel op wielen. Prachtig werk wordt hier geleverd. Maar ja, wat zit er allemaal in de kabels? Bewijzen dat het virus niet bestaat? Of gaat het over Trump die een lijntje uitlegt? Of Joe Biden die terugslaat? Of zit er juist virus in die kabel, dat langzaam omhoog komt? En als in een estafette steeds aan een andere straat wordt doorgegeven?

De wereld is de kluts kwijt. Het lijkt er op dat sommige mensen dat wel goed uitkomt.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties