Escharen

Wim en Toos van den Boom 25 jaar Keizerpaar

Yvonne ten Haaf nieuwe Koningin St. Antonius Abt-gilde Escharen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ESCHAREN - Zaterdag 16 juni hield het St. Antonius Abt-gilde in Escharen het jaarlijkse koning- en burgerkoningschieten. Met dit jaar een extra huldiging van het 25-jarig keizerpaar Wim en Toos van den Boom. Yvonne ten Haaf sleepte voor de derde keer de titel van Koningin in de wacht. (foto's: Marco van den Broek)

De dag begon met een traditionele optocht van de kerk naar de begraafplaats waar de overleden gildebroeders en –zuster werden herdacht. Vervolgens trok de optocht verder naar het schietterrein aan de Beerschemaasweg in Escharen. Hier werd de avond geopend met een openingswoord door de voorzitter en de burgermeester. De huidige koningen werden gevraagd om hun koningsbreuk weer beschikbaar te stellen.
Daarna volgden de zeer spannende wedstrijden. Bij het gilde begon de vogel als eerste te breken. Nadat het even spannend was, omdat er een helft naar beneden kwam, duurde het toch nog even voor de andere helft viel. Op het einde van de strijd stonden de schutters ongeduldig te wachten op hun beurt om de vogel naar beneden te schieten. Echter ging Yvonne ten Haaf er met de eer er vandoor na maar liefst 157 schoten. Dit betekende dat Yvonne voor de derde keer koningin is geworden binnen 10 jaar. Buiten dat ze nu koningin is van het gilde zal ze vanaf volgend jaar een wachtende keizerin zijn. Voor het gilde is Yvonne de eerste keizerin.

Intussen ging de strijd bij de burgers weer gewoon door. Hier duurde het wat langer voordat de vogel naar beneden kwam. Maar zeer onverwacht viel deze vogel bijna in zijn geheel naar beneden. De gelukkige burger Henk van den Meer schoot de vogel naar beneden na 264 schoten. De nieuwe koningen werden vervolgens traditioneel gehuldigd, waarbij enkele omstanders vrijwillig assisteerde met de vendelgroet.

Vervolgens werd het keizerpaar naar voren geroepen. Voor hen een extra speciale dag vanwege hun 25-jarig keizerjubileum. Hiervoor werden Wim en Toos van den Boom extra in het zonnetje gezet. Na een mooie bos bloemen en een nieuwe breuk werden ook zij overvendeld samen met de nieuwe koningen. Al met al een zeer geslaagde dag voor het gilde.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties