Escharen

Ben Litjens (Keerpunt) met sterke groep op weg naar verkiezingen

'Wat gebeurd is is voorbij, nu blik op de toekomst'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Ben Litjens gaat er in zijn kantoor eens goed voor zitten. Koffie en chocolademelk op tafel. En Ben vertelt. Zoals hij dat gewend is. Zonder mitsen of maren, maar recht voor zijn raap. En als het over zichzelf of zijn familie gaat, recht uit het hart.

“Ik ben geboren in Puiflijk, als vijfde in een gezin van twaalf kinderen. Na de lagere school moest ik op kostschool. Op de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. Algemeen voortgezet onderwijs. Om de drie maanden naar huis. Dat deed pijn. Ik voelde me doodongelukkig. Achteraf bekeken heb ik hier wel zelfstandigheid geleerd. Na een jaar ging ik naar de lagere landbouwschool in Boven-Leeuwen. Ik mocht meteen in de tweede klas beginnen. Kijk, en daar voelde ik me thuis. Ik heb de school afgemaakt en daarna heb ik ook met plezier de middelbare landbouwschool in Oss gedaan. Best wel pittig: om vijf uur opstaan, dan de koeien melken en vervolgens op de fiets naar school. Later werd dat op de brommer. Na het slagen ging ik thuis werken. Op de boerderij. In 1966 moest ik in militaire dienst. Na die twee jaar ging ik in West-Brabant werken. Als bedrijfsverzorger. Als een boer ziek werd, nam je zijn plaats over. Dat liep prettig. Ik heb daar veel geleerd. Hoe het wel moest, maar ook hoe het niet moest”. Ben lacht. “Belangrijk was het omgaan met mensen in verschillende functies. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan. En toen ben ik voor mezelf begonnen. Thuis op de boerderij heb ik een nieuwe schuur gebouwd voor het houden van varkens. Daarbij werd ik ook nachtstoker in een steenfabriek en overdag hielp ik in diezelfde fabriek bij onderhoudswerkzaamheden. In 1972 ben ik in Escharen gekomen”.

“Ik kocht het terrein van de familie Arts-Willems. Daarmee heb ik fijn contact gehouden. In de jaren daarna heb ik het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Een bedrijf waar je terecht kunt voor recycling, transport en erfverhardingsmaterialen. In 2010 ben ik in de politiek beland”, vertelt Ben verder. “Bij Keerpunt 2010 van Jacques Leurs. De partij van 'de luis in de pels'. Ik wilde op een gegeven ogenblik dat de inwoners mochten kiezen over de toekomst van Grave. Stond ook in ons programma dat de burger bepaalt. Dat leidde tot de nacht van Litjens. En tot een conflict. Leurs stopte en ik werd fractievoorzitter. Dat ben ik nog steeds. Ik heb steeds gepleit voor een inwonerspeiling. Grave koos voor het Land van Cuijk. Dat was even slikken, maar dat betekent dat ik met dat gegeven verder moet gaan. Op volle kracht, met een lijst die klinkt als een klok. Met kandidaten uit het hele Land van Cuijk. Gisteravond hadden we weer een bijeenkomst met kandidaten op onze lijst en het klikte. Ik was blij en trots om dat mee te maken”.

Samen, Standvastig en Vooruit
Over de verkiezingsstandpunten en de kandidaten is in deze krant al geschreven. Dus nu Ben toch even aan de tand voelen over zijn slogan. 'Samen?' Ben: “We zijn geen lokale partij meer. We hebben nu mensen op de lijst staan die hun sporen in het hele Land van Cuijk hebben verdiend. Met allemaal hun specialisaties. Samen zijn we sterk en gaan we voor een sterk Land van Cuijk”. Als ik opmerk dat dit anders klinkt dan wat hij het laatste jaar in de Graafse raad zei, antwoordt Ben: “Klopt, maar je kunt niet in het verleden blijven hangen. De kogel is door de kerk. Dus je kunt je omdraaien en niets doen, of je kunt vooruitkijken en meehelpen. En je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe gemeente. Nogmaals, je moet je aanpassen aan de nieuwe situatie, of je moet stoppen”.

'Standvastig?' Lijkt op het synoniem voor Ben Litjens. Standvastigheid in de Graafse raad was zijn kenmerk. Behalve, zo leek het, toen het CDA naar de oppositie stapte en Ben de coalitie steunde: “Het was een nare situatie. Wat ik gedaan heb is de keuze gemaakt om Grave bestuurbaar te houden. Maar ik ben dicht bij mijn standpunten gebleven. En nu dan met een grote club op weg naar de gemeenteraad van het Land van Cuijk. Dat was wel even wennen, maar nogmaals, het is een goeie club mensen die allemaal hetzelfde willen. We hebben een programma waarin we kijken naar de toekomst en de mogelijkheden van het Land van Cuijk om die optimaal te benutten. Met een ruime blik om ons heen. Aan dit programma houden we ons. Ook na de verkiezingen”.

'Vooruit'. Ben: “In mijn leven ben ik gewend geweest om vooruit te kijken. Dat betekent voor nu, samen met onze sterke groep met vertrouwen de verkiezingen ingaan. We hopen dat veel burgers komen stemmen en de partij van hun hart kiezen. Ik hoop natuurlijk dat die partij Keerpunt zal zijn”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties