Escharen

Prinses Trees I heerst over de Pieperknallers

Vrouwen nemen de macht over in d’n Erpelkuul

Door Freddy Klooté

PIEPERKNALLERSRIJK - Trees en Peter op ’t Veld houden van uitgaan. Met vrienden en vriendinnen hebben ze met enig regelmaat een hoop schik. Tijdens zo’n avond, paar wijntjes achter de kiezen, kwamen ze Piet Michiels tegen. Voorzitter van carnavalsvereniging de Pieperknallers uit Escharen. Trees: “Ik daagde Piet een beetje uit: “Hey Piet, wanneer krijgen we in Esteren eens een keer een Prinses Carnaval?” Piet is niet op zijn mondje gevallen: “Pas maar op wat je zegt, want straks sta ik voor je deur en dan schrik je”. “In Pothuusburg was Annebé Verstege Prinses geworden, dus daar was het wel gelukt”, lacht Trees. Vorig jaar stond de naam van Trees op het totoformuliertje, dat jaarlijks door de Pieperknallers wordt ingevuld. Maar ze werd het niet. “Ik had het eigenlijk al opgegeven, toen er in mei 2017 gebeld werd. Ik deed de voordeur open en daar stond een breed lachende Piet Michiels. Ik schrok me dood”.

Trees en haar gevolg. (foto: Angelina van den Broek)

Trees is in 1966 geboren als laatste kind van de familie Keijzers aan de Valkhofscheweg in Velp: “Ik was een nakomertje. Mijn jongste broer was 13 jaar ouder. Geen wonder dat ik mateloos werd verwend. Als een soort prinsesje. Toen dus ook al. Na de lagere school in Velp en op Hartenaas in Grave, ging ik naar de Griend. Ik deed er de Mavo en daarna ging ik naar de kappersschool in Nijmegen. Dat zat gewoon al van kinds af aan in mijn hoofd. “Later word ik kapster”. Het gezin Keijzers verhuisde naar Grave. Trees slaagde natuurlijk op de kappersschool en ging in Zeeland werken: “Daar heb ik elf jaar gewerkt. Met veel plezier. Ik heb in die elf jaar ook veel cursussen gevolgd. Ook het diploma AOV (Algemene Ondernemers Vaardigheden) gehaald. Met het oog op de toekomst. Die toekomst begon met het trouwen met Peter op ’t Veld. We kregen twee dochters, Joyce en Kelly. We woonden eerst in de Ruyllaan. In 1991 verhuisden we naar Escharen. Eerst naar de Veldweg en sinds 2005 hier op de Akkerslagen”.

Al die extra studies gaven al een beetje aan dat Trees bepaalde plannen had: “Ja, ik kreeg steeds meer kriebels om een eigen zaak te beginnen. Dus volgde ik een Post-HBO opleiding Management en daarna hebben we naar de haalbaarheid gekeken. We hebben een ondernemersplan gemaakt en zijn naar de gemeente Grave om verdere inlichtingen gestapt. Die waren enthousiast over het plan om een eigen kapperszaak te beginnen op het Burg. De Bourbonplein in Escharen. Er waren net huizen gebouwd en ook de Spar zat daar nog op de hoek. Dat gaf ons een steun in de rug en we durfden het aan. In 2003 openden Addy Lourensen en ik Kapsalon Tready. En het slaagde. We hebben het steeds druk gehad, met klanten uit Esteren en de hele omgeving. Trots was ik ook toen dochter Joyce in de achterkant van het pand met haar Opvoedkundig Adviesbureau begon. Dat draait ook nog steeds als een tierelier. In 2015 stopte Addy en nam Chantal Derks haar plaats in. Natuurlijk moest toen ook de naam veranderen. Het werd Kapsalon Hairs”.

Prinses Trees dun Urste
“Nou, en toen stond Piet Michiels dus aan de deur. Met de vraag of ik Prinses van d’n Erpelkuul wilde worden. De verrassing was groot. Ondanks het plagen van anderhalf jaar daarvoor. Bovendien is Piet wel mijn kanjer hoor. De bekendmaking in het prachtig versierde Dorpshuus was geweldig. Met onze vrienden van Grave, Velp, Gassel en de Heische tip erbij werd het natuurlijk een groot feest. Het was op die dag ook de inkomst van Sinterklaas, dus ik begon met een gedicht. “Wie o wie had dat gedacht/Een Prinses in Escharen, met Piet aan de macht/Piet is ook met zijn tijd meegegaan/ anders had ik hier niet gestaan”. Mijn Hofdames zijn mijn beide dochters Joyce en Kelly, vriendinnen Gerty Derks, Marga Steenhuizen en Annelies van Lier, en mijn buurvrouwen/vriendinnen Sylvia Michiels en Ria van Schipstal. Samen gaan we er een groot feest van maken. Mijn lijfspreuk zegt het al: “Met al m’n dames veurop in de stoet, komt ut dizze Carnaval helemaal goed”. En zeker in ’t Dorpshuus dat helemaal omgetoverd wordt in een fantastische Canavalsfeesttempel, met alles erop en eraan. Dat dankzij Piet Michiels (zoon van) van het evenementenbedrijf Primetime. Dat is ook gespecialiseerd in het aankleden van evenementen. Van een week vóór de Prinsessenreceptie op 27 januari tot en met carnaval, is dit het thuishonk van de Pieperknallers”. Prinsessenreceptie? “Ja, ook bij de jeugd regeert Prinses Elinn. In het bestuur van de Pieperknallers zitten ook al drie vrouwen. De overname van d’n Erpelkuul door de vrouwen van Esteren is bijna voltooid”, lacht Trees, met een vette knipoog. “Oja, dit jaar zijn de Pronkzittingen op 2 en 3 februari, de sleuteloverdracht op vrijdag 9 februari, het Vatte en Moetebal op de 10e, de Esterse Carnavalsoptocht de 11e, de Happy Evening de 12e en de Boerenbruiloft op de 13e februari. Alles wat binnen gebeurt is in ’t Dorpshuus. Je komt toch ook hè?”
Tegen zoveel enthousiasme kan ik niet op en trek mijn agenda.

Prinses Trees I. (foto: Matt Gerrits)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties