Escharen

Een dorp in beweging

'Van harte welkom in Escharen'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - “Als er nieuwe mensen in Esteren kwamen wonen ging ik al bij ze langs om te vragen of ze een abonnement op de Esterse Minipers wilden”, vertelt een enthousiaste Anita van Zuijlen. “En dan raak je vanzelf in gesprek. Later kwam daar Esters Welzijn bij. Met een flyer, informatie en een formulier. Ook het Esters Heem had een flyer en informatie. Dus ik had in een mum van tijd al drie dingen om af te geven”, lacht Anita. (foto: Matt Gerrits)

Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de redactie van de Esterse Minipers was het al een paar keer ter sprake gekomen: “Misschien is het wel leuk om aan nieuwe inwoners nog meer informatie over alles wat er in ons dorp te doen is te geven. Een soort cadeaudoosje met allerlei informatie over wat er in ons “dorp in beweging” te doen is. Waar je moet zijn als je er komt wonen en nog niemand kent. Er zijn heel veel verenigingen op allerlei gebied, met diverse mogelijkheden. Er zijn stichtingen en organisaties. Net als ondernemers die hier hun bedrijf hebben, of in Escharen wonen en elders hun bedrijf hebben. Goh, er is zoveel te doen in Esteren. Voor de jeugd, voor volwassenen, liefhebbers van muziek en zang, sport, voor ouderen. Noem maar op”.

De beslissing werd genomen om elke nieuwe inwoner van Escharen te begroeten met een vooral informatieve en ook creatieve welkomstdoos.

De welkomstdoos
Anita van Zuijlen, secretaris van de Stichting Esterse Minipers: "We hebben eerst een oproep aan alle ondernemers en verenigingen gedaan en ik ben nog eens langs de Escharenaren gegaan of ze invulling voor de welkomstdoos wilden maken. Reclamemateriaal, flyers, waardebonnen, relatiegeschenkjes en wat ze maar aan informatie wilden bijdragen. En dat had succes. Inmiddels hebben we ruim 50 items in de doos. Met informatie over campings, een administratiekantoor, de carnavalsvereniging de Pieperknallers, fysiotherapie, hondentraining, computerhulp, tuinadvies, de Esterse Kwis, fotografie, hulp voor kinderen, kapsalon, winkels, bank, tennis, klussen. Maar ook over auto’s, biljarten, bistro-zalen, BMV, BSO, dans, muziek, zingen, diëten, Dorpsraad, Esters Heem, Esters Welzijn, Ramen en deuren, bewegen, judo, KBO, worstenbroodjes, motorclub, paarden en pony’s, kempo, snacks, het Gilde, stretchtenten, neem tijd, ’t Dorpshuus, tennis, diverse services, fietsen, vakantiehuisjes, installaties, voetbal EGS’20 enzovoort. Met vaak ludieke presentjes naast de flyers: balpennen, een handdoek, een bidon, een Rubikkubus, kaartspel, hondenbrokjes, een tennisbal, plantenzaadjes, etcetera. Misschien zijn we nog instellingen of verenigingen vergeten. Alles is welkom, als het voor de nieuwe bewoners maar wat informatie geeft. De voorkant van de welkomstdoos is gemaakt door Esters Heem, afdeling infoborden. Ja, ook weer typisch Esteren. Als we wat gaan doen, werkt iedereen mee”.
Ik hoor een lichte trots in Anita’s stem.

Nieuwe woningen
"Er waren maar liefst 20 nieuwe huizen bijgekomen in Escharen op de Schutsboom. Dat gaf de definitieve doorslag om met de welkomstdoos te komen. En toen kwamen er weer 10 bij. Inmiddels hebben we al 6 dozen naar nieuwe bewoners weggebracht. Met een praatje erbij. Daarbij kreeg ik echt de indruk dat dit gebaar zeer op prijs werd gesteld. Ondertussen hoor en leer je van alles. Iemand zei dat je het beste bij een vereniging kunt gaan. Dan leer je gelijk een heleboel mensen kennen. Een mevrouw had een vacature bij een stichting opgevuld en voelde zich meteen thuis. Mensen met schoolgaande kinderen zien sowieso meteen nieuwe dorpsgenoten. Esteren moet in beweging blijven”, sluit Anita af.

Meer informatie
De Esterse Minipers
p/a Akkerslagen 60, 5364 RE Escharen
Abonnement De Esterse Minipers: 12 euro per jaar.
www.esteren.nl 

 

De welkomstdoos. (foto: Rian van de Ven)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties