Escharen

NL Doet: aanpak kazematten in Peelraamlinie Escharen op 14 maart

Door Herman Peters

ESCHAREN - Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Veel daarover is te zien op de nationale televisie. Ook Escharen heeft tastbare herinneringen aan deze oorlog. Veertien kazematten op Escharens grondgebied hebben de tand des tijds maar net doorstaan. In 1939 en 1940 zijn deze verdedigingsbunkers in allerijl opgetrokken met als doel de Duitsers tegen te houden. Dat is destijds niet gelukt.

Deze 80 jaar oude kazematten zijn wel een blijk van de onverzettelijkheid van Nederland. Men wilde zich niet voetstoots aan de Duitse dreiging over geven. Reden genoeg voor Esters Heem (Heemkundeclub uit Escharen) om een plan te bedenken om de deels vervallen kazematten aan te pakken en info te geven over de functie in de Tweede Wereldoorlog.

NL Doet op zaterdag 14 maart
Esters Heem heeft een aanvraag ingediend bij het Oranjefonds, dat vrijwilligers-projecten in het kader van NL Doet stimuleert met een kleine financiële prikkel. "Onze aanvraag is toegewezen en wij nodigen iedereen uit die tijdens deze NL Doet-dagen mee wil werken om zich te melden."
Het plan is om op 14 maart een tweetal kazematten schoon te spuiten. "Daarnaast willen we enkele kazematten bereikbaar maken door de begroeiing te verwijderen en een pad aan te leggen, vanaf de doorgaande route. We hebben al een toezegging van wethouder Rick Joosten dat hij van de partij zal zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen, zo hopen wij. Ook de dienst gemeentewerken heeft positief gereageerd op onze vraag naar materiaal en gereedschap. Voor een lunch wordt gezorgd. We beginnen op 14 maart om 10 uur: de koffie staat dan klaar bij de tennisclub, aan de Karweg, daarna steken we de handen uit de mouwen in het Raamdal. Werkgereedschap is voorhanden en hoeft u niet mee te brengen; werkkleding (ook werkhandschoenen) wordt aanbevolen. Graag tijdig aanmelden (uiterlijk 7 maart) in verband met de lunch die aangeboden wordt. U kunt zich aanmelden via www.Estersheem.nl."

Herstel en bescherming
Mede ingegeven door de 75 jaar bevrijding heeft Esters Heem besloten om zich in te spannen de 14 kazematten op Esters grondgebied aan te pakken en zodanig te bewerken dat ze ontdaan worden van begroeiing en vervuiling en meer beschermd zijn tegen verval. Om de noodzakelijke financiële middelen te verwerven, is een aanvraag ingediend bij de gemeente. Op die aanvraag is vooralsnog positief gereageerd door het college uit Grave.
Het zal een hele klus worden. Esters Heem heeft er een aparte commissie voor in het leven geroepen, bestaande uit: Jan van den Hoogen, Jan Roefs, Willy Arts en Herman Peters; Tonnie Roefs haakt aan als adviseur.

2020 is een goed moment om deze herstelplannen in gang te zetten omdat er provinciale plannen in voorbereiding zijn voor het hele gebied van de Raam. Waterschap Aa en Maas heeft ver uitgewerkte plannen: het gebiedsdeel tot aan Mill zal in mei ter inzage liggen. "Wij hopen dat een verbindingspad tussen de meeste kazematten onderdeel wordt van die plannen. De uitvoering zal in de komende jaren gestalte gegeven worden. Op Mills grondgebied zijn de kazematten tot aan de Kammerberg al hersteld: wij zullen gebruikmaken van de daar opgedane ervaringen. Ook zal desgewenst samenwerking met het kazemattenmuseum gezocht worden."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties