Escharen

Keizerswissel tijdens gilde- en burgerkoningsschieten in Escharen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

ESCHAREN - Op 23 juni vindt het jaarlijkse gilde- en burgerkoningsschieten plaats bij het St. Antonius Abtgilde Escharen. Ditmaal een extra bijzondere dag aangezien er ook een keizerswissel plaatsvindt.

De gildeleden van het St. Antonius Abt gilde Escharen strijden deze dag weer om het koningschap. De middag begint traditioneel met een gildeoptocht om 15 uur vanuit de kerk in Escharen naar het schietterrein aan de Beerschemaasweg 3. Hier wordt na de opening gevraagd aan de oud-gildekoning Yvonne ten Haaf en oud-burgerkoning Henk van den Meer om hun koningsbreuk ter beschikking te stellen. Het bijzondere is dat Yvonne ten Haaf ditmaal niet meer haar koningschap zal verdedigen. Ze is namelijk drie keer koning geweest binnen 10 jaar en dit betekent dat ze de titel keizer heeft behaald. De overige gildeleden gaan wel de strijd met elkaar aan voor het koningschap. Ook onder de aanwezige burgers is er jaarlijks een strijd om het koningschap. Meedoen mag vanaf 12 jaar en kost 2 euro.

Nadat er is gestreden om het koningschap en de nieuwe koningen zijn gehuldigd, vindt er een bijzondere keizerswissel plaats. Keizer word je bij het gilde wanneer je drie keer koning bent geweest binnen 10 jaar. Deze titel geldt voor het leven. Echter heeft de huidige keizer Wim van de Boom besloten, na 26 jaar trouw het keizerschap te hebben vervuld, deze titel door te geven aan de kersverse keizer Yvonne ten Haaf. Bijzonder feit is dat het Esterse gilde de eerste vrouwelijke koning van kring Land van Cuijk had (Diny Schell), maar nu ook de eerste vrouwelijke keizer.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties