Escharen

Een familie vol Estria

‘Inclusief de topscorer aller tijden’

Door Freddy Klooté

Maar liefst 1025 doelpunten scoorde Matt Gerrits in zijn actieve voetballoopbaan voor Estria. Een clubicoon, waar je niet omheen kunt. Al denkt hij daar zelf anders over. De fotograaf van de Arena, de Esterse minipers en alle mogelijke activiteiten die in Escharen plaatsvinden, kneep te bescheiden de ogen en oren dicht toen ik hem om een interview over zijn meer dan 1000 doelpunten vroeg. “Vraag mijn broers er dan ook bij. Die hebben net zoveel voor Estria gedaan als ik”. Nou, dan doen we dat toch, Matt. (foto: Maartje Gerrits)

Broer Anton (53) is de jongste broer uit het geslacht Gerrits: “Ik ben op mijn 7e bij Estria gekomen, en daar tot mijn 19e gebleven. Op mijn 18e debuteerde ik in het eerste”. De broers weten nog precies tegen wie en wat de uitslag was. “Ik ben daarna even weg geweest, verhuisd en weer bij Estria terug gekomen. Tot mijn 32e heb ik nog in het eerste gevoetbald. Daarna was het nog niet klaar, want er volgden nog zeven leuke jaren bij de veteranen. Ook als trainer lag mijn hart bij Estria. Rond mijn 18e ben ik een tijdje leider van jeugdteams geweest en de laatste twaalf jaar train ik nog steeds jeugdteams van Estria. Ik kom trouwens net van de training af”, lacht Anton. “Ik ook”, roept Willy (58) enthousiast, “ik zit er ook nog midden in. Ik was 12 toen ik bij Estria begon. Op mijn 19e speelde ik mijn eerste wedstrijd in het eerste. Dat heb ik 8 jaar gedaan. Toen ben ik richting atletiek, naar elders vertrokken. Ik deed cursussen massage, hersteltrainer en nog meer en bracht dat ook in de praktijk. Sinds 14 jaar train ik weer volop de jeugd van Estria”.

Matt
En dan Matt (62). Overal in de gemeente en daarbuiten bekend. Is een wandelende encyclopedie op onder andere voetbalgebied. En zeker als het om Estria gaat. Zijn cluppie. Naast Feyenoord natuurlijk: “Ik ben op mijn 10e begonnen. Op mijn 17e was mijn eerste wedstrijd in het eerste. En meteen ook de winnende goal gemaakt. Ik ben tot mijn 32e in het eerste blijven spelen en daarna heb ik tot mijn 52e in het derde afgebouwd”. Nu zal dat met het afbouwen wel meegevallen zijn. Matt is niet het type dat graag verliest. Sterker nog, hij kan helemaal niet tegen zijn verlies. En dat geldt voor alle spelletjes die hij speelt. Geloof me. “In totaal ben ik ook nog 25 jaar trainer van diverse jeugdteams geweest. En ja, ik heb totaal 1025 doelpunten voor Estria gemaakt. Ik kreeg laatst van iemand een zwarte jas met achterop het nummer 1025”. Matt is voor Estria fulltime fotograaf. Wie zijn foto’s wil bekijken kan die op Instagram vinden.

Voetbal was alles
Anton: “Het was voor ons het enige wat we hadden. Dat gold ook voor de trainingen. Die sloeg je nooit over. Vakanties werden voor het voetbal geannuleerd, verjaardagen en feesten verzet. Alles draaide om het voetbal. Toen de drie broers in Estria 1 speelden was Matt al de doelpuntenmaker. Anton, zelf spits: “Matt was een echte linksbuiten. Bekend om zijn schaar”. “En het kappen en de dubbele schaar”, vult Matt aan. Anton vertelt onbewogen verder: “Matt was tweebenig en scoorde veel uit acties. Ook was hij de penaltyspecialist. Hij was eigenlijk niet eens zo snel, maar had een goeie techniek. Het was kappen, draaien, schieten en doelpunt”. Willy was de stofzuiger op het middenveld: “Het was geweldig om met 3 broers samen te spelen. En dan kwam ons vader ook altijd van De Groote Mulder af om naar ons te kijken. Ons moeder is één keer wezen kijken. We verloren en ze is nooit meer geweest”.

Over de sfeer bij Estria zijn de broers eensgezind: “Geweldig. Een tweede thuis. Met een trouwe supportersschare, uit en thuis. En vergeet ook de vele trouwe vrijwilligers niet. Een fantastische club”. Geen wonder dat ook de volgende generatie “Gerritsen” hun weg naar de Kranenhof hebben gevonden”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties