Escharen

Esters Welzijn houdt ‘het durp in beweging’

‘In Esteren zijn we er voor elkaar’

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Het is weer gezellig in ’t Dorpshuus in Escharen. In de restaurantruimte wordt met volle overgave gekiend. In de sportzaal zitten de vrijwilligers van het informatiepunt en de coördinatie van de verschillende diensten al op uw verslaggever te wachten. Met hun antwoorden op de vragen hoe in deze veranderende tijden, taken van de overheid door vrijwilligers worden overgenomen. Elders op Arenalokaal.nl leest u in het interview met wethouder Joosten dat we steeds meer zelf moeten regelen. Voor onze senioren betekent dit dat enige hulp en advies, samen met ontspannende activiteiten, meer dan welkom is.

De vijf coördinatoren van Esters Welzijn.

Anja Loeffen-van Kuppeveld, Ellen van Kraaij, Jolanda Arts, Friede Simmes, Ria van Schipstal en Peter Claus zijn de kartrekkers van de Esterse bron van hulp, advies en ontspanning. “Het ontstond, bijna toevallig, tijdens een gesprek aan de bar met Henk Wijdeven”, vertelt Ellen van Kraaij. “We wisten dat we iets moesten gaan doen. De overheid trok zich steeds verder terug. Negen mensen, uit alle sectoren van de samenleving hebben er toen de schouders onder gezet. En zo is het begonnen”.

Esters Welzijn
Anja Loeffen: “We zijn niet zelf met allerlei ideeën gestart, maar hebben het net andersom gedaan. We hebben de mensen in Escharen, door middel van een enquête, gevraagd waar ze behoefte aan hadden. We zijn persoonlijk bij alle mensen met de vragenlijst langs geweest. Daarna hebben we alle behoeften besproken in onze groep van negen. We hebben een jaar de tijd genomen om alles goed voor te bereiden. En nu mogen we wel zeggen dat het goed loopt”.
Dat mag zeker gezegd worden. Er is een vereniging Esters Welzijn gevormd waarvan elke inwoner van Escharen lid kan worden. Jong en oud is welkom. De inmiddels 280 leden betalen een contributie die jaarlijks tijdens de Algemene Leden Vergadering wordt vastgesteld. “Die ledenvergadering wordt wel door gemiddeld 80 mensen bezocht”, zegt Peter Claus. Ik hoor een spoortje van trots in zijn stem. “Nee, geen trots, maar wel voldoening”, antwoordt Peter. “Je houdt er een voldaan gevoel aan over als je iemand anders kunt helpen. Als ik weer iemand geholpen heb kan ik er weer een jaar tegenaan”. De opmerkingen uit de groep dat hij dan nog heel wat jaren te gaan heeft, zijn niet van de lucht. Want, de groep is enthousiast bezig, maar er kan gelukkig ook gelachen worden. “In het kort kun je zeggen dat Esters Welzijn de belangen van de inwoners behartigt op het gebied van zorg en welzijn. Daarvoor zijn inmiddels een flink aantal faciliteiten en diensten ontwikkeld”, zegt Friede Simmes.

Faciliteiten en diensten
“Om te beginnen hebben we een vervoersdienst”, zegt Jolanda. “Die helpt leden met een vervoersprobleem. Heel gevarieerd kan dat zijn. Van een bezoek aan het ziekenhuis of een bezoekje aan de begraafplaats, waar een geliefde ligt. Van bezoek aan familie tot de mogelijkheid om naar het Esters Uurke te gaan”.
Anja: “De boodschappendienst lijkt daar wel op. Wie het zelf niet meer kan, helpen we”. “We hebben ook een klussendienst. We helpen leden met kleine klussen in en om het huis. Daarmee bedoelen we niet het volledig tuinonderhoud of complete verbouwingen. Maar dat lijkt me ook logisch”, vertelt Peter met een glimlach. “Maar een kapotte lamp, het ophangen van een schilderijtje, het verzetten van zware voorwerpen en dat soort zaken, doen we met plezier”.
Ellen: “En dan heb je ook nog de categorie overige diensten. Dan denk ik aan het opwarmen van maaltijden, een wandeling maken of een spelletje doen. We zijn er voor alle leeftijden want ook praktische hulp bieden aan een jong gezin behoort tot de mogelijkheden. Wie een vraag heeft hoeft niet te twijfelen of het wel kan, maar je kunt altijd bellen met een vraag om hulp. Om de beurt heeft iemand van dit clubje coördinatoren een week telefoondienst. Op nummer 06-82169393 kun je met je vragen terecht. En als de coördinator op dat moment aan het werk is, wordt er altijd zo spoedig mogelijk contact met de beller opgenomen. Je mag ook mailen met je hulpvraag: info@esterswelzijn.nl Via dit telefoon- en mailadres kun je je ook als vrijwilliger opgeven”.

Het ‘Esters Uurke’
Peter: “Elke woensdag tussen 10 en 12 uur is iedereen, jong en oud, welkom tijdens het Esters Uurke in ’t Dorpshuus. Een gezellige ochtend voor jong en oud, die gemiddeld door zo’n 35 mensen wordt bezocht. Met allerlei mogelijkheden, zoals kaarten, biljarten, gewoon een babbeltje maken of een legpuzzel in elkaar toveren”. Friede: “Je wordt er hartelijk ontvangen en we zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. Koffie en thee worden aangeboden door Esters Welzijn. We hebben wel een spaarvarken staan voor een vrijwillige bijdrage. Belangrijk is de gezelligheid. Het gevoel van een warm bad. En als je maar eventjes wilt blijven is dat ook prima. Wie gehaald en thuisgebracht wil worden kan dat aangeven”.
Een andere speciale gebeurtenis is het maandelijks “Samen Eten”. Jolanda: “Dat doen we twaalf keer per jaar, op de eerste vrijdag van de maand. Gemiddeld komen er zo’n veertig mensen eten. De leden mogen één introducé van buiten Escharen meenemen. We worden dan bijgestaan door 22 vrijwilligers. Hiervoor moet wel betaald worden. De kosten voor een driegangenmenu bedragen € 10,- Koffie, thee en een kan water worden door Esters Welzijn aangeboden”.

Informatie
De vijf coördinatoren (Ria van Schipstal is verhinderd) kunnen nog uren doorgaan. Ze zijn zo enthousiast. Je ziet dat ze plezier hebben in hun vrijwilligerswerk. We sluiten af met nog wat informatie. Ellen: “Het lidmaatschap van Esters Welzijn bedraagt € 15,- voor één persoon en € 20,- voor een gezin per jaar. Daarvoor kun je helpen of geholpen worden. Het is allebei leuk. We letten vooral op gezelligheid en sfeer. Het regelmatig in contact komen met anderen kan eenzaamheid tegengaan”. “Ja, en voor nieuwe inwoners van Escharen gaat het inburgeren heel snel”, zegt Friede. “Dat heb ik zelf mogen meemaken”. “Ik ook”, meldt Jolanda enthousiast.
Terug naar de financiën. Ellen: “We bedruipen onszelf. Uitgezonderd de huur van ‘’t Dorpshuus. Voor de rest kunnen we alles zelf. Dat maakt ons onafhankelijk en dat geeft een fijn gevoel. Dit hele gebeuren, “Esters Welzijn, hou het durp in beweging” is van ons allemaal. In Esteren zijn we er voor elkaar”.

Een schitterende club mensen. Met het hart op de juiste plaats.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties