Escharen

Talent Bart van Rooij (NEC) startte opleiding bij Estria

‘Ik wil altijd winnen’

Door Freddy Klooté

Het is een drukke tijd voor de 17-jarige Bart van Rooij uit Escharen: “De eindexamens zijn begonnen en de nacompetitie voor NEC is natuurlijk ontzettend belangrijk”. Een vriendelijke jongen. Met een knappe kop in allerlei betekenissen. Een echte Escharenaar.

Na zijn geboorte in een Nijmeegs ziekenhuis ging Bart snel naar Escharen terug: “Ik ging naar basisschool de Ester en daarna naar het voortgezet onderwijs in Nijmegen. De SSGN, een school met veel sportfaciliteiten. Daar volgde ik het VWO en doe ik nu eindexamen. Of het gaat lukken? Nou, ik sta er best goed voor, maar ik zal best zenuwachtig zijn. In die grote zaal en dan die aparte sfeer”.

Voetbal
Voetbal is Barts leven: “Ik ben bij Estria begonnen. Als 5-jarige. Bij de mini F’jes. Dat ging al best lekker. We zijn zelfs, met trainer Willy Gerrits, kampioen geworden. Na een voetbalkamp in Sambeek, gewoon voor jongens die in de vakantie willen voetballen werd ik beste speler van het voetbalkamp. Dus ben ik de talententraining bij NEC gaan volgen. Na elf trainingen werd ik aangenomen. En toen is het bij NEC begonnen, bij de E1. Dat betekende drie keer in de week trainen en één wedstrijd spelen. Na groep 8 heb ik gekozen voor school: één keer trainen bij de E’s en spelen bij de D’s. Mijn favorieten bij NEC waren Lasse Schöne en Jasper Cillissen. Kijk, hier sta ik bij hen op de foto”. Bart groeide van elftal naar elftal. Tot hij uiteindelijk bij de O19 kwam: “Ik sloot ook aan bij de selectie van het eerste. Ik kwam zelfs op de bank terecht en hoopte op speelminuutjes. Dat gebeurde afgelopen seizoen tegen Cambuur. In de volle Goffert. Het sfeervak zingt de spelers toe, de opkomsttune galmt door de speakers en ik zit voor het eerst op de bank. Met kippenvel. En toen kwam Almere thuis. Ik mocht warmlopen. En daarna het veld in. Je weet gewoon niet wat er gebeurt, alles gaat zo snel. De trainer zei nog dat ik er vooral van moest genieten. Nou, dat heb ik gedaan”.

Interlands
Afgelopen seizoen speelde Bart van Rooij ook zijn eerste interlandwedstrijden voor de O18: In september werd ik uitgenodigd voor een vierlandentoernooi in Frankrijk. Tegen Engeland maakte ik mijn debuut. We verloren met 0-3. Twee dagen later begon ik in de basis en speelden we 0-0 tegen Frankrijk. Een maand later stond ik weer in de basis in en tegen Tsjechië en weer wonnen we, 1-2. Eind maart speelde ik bij de laatste activiteit van O18 tegen Italië. Ik speelde 88 minuten en we wonnen met 2-0”.
Wat voor type voetballer is Bart eigenlijk? “Ha, ik omschrijf mezelf graag als een moderne rechtsback, die graag meedoet in de aanval. Ik wil altijd winnen en ben verdedigend erg gedreven”.

Bart heeft gelukkig familie die erg meeleeft met zijn sportieve successen: “Mijn moeder steekt altijd een kaarsje op als ik moet spelen of als ik op school een toets moet maken. Ook mijn vader leeft intens mee. Een tante is helemaal gek geworden van voetbal en gaat iedere uitwedstrijd van NEC, als ik op de bank zit, met mijn ouders mee. Mijn zus van 19 is helemaal dol op paardrijden. In Escharen. Die heeft niet zo veel met voetbal.

Toekomst
“Na het VWO ga ik naar de Universiteit. Ik twijfel nog tussen de studies bedrijfskunde of bedrijfseconomie. De economische vakken gaan me nu op school ook al goed af. Ja en natuurlijk droom ik van een carrière in het profvoetbal. Dat gaat langzaam stapje voor stapje, maar ik heb geduld. Voorlopig geniet ik vooral nog van mijn vriendengroep in Escharen. Eén keer per week komen we bij elkaar. We kletsen wat en doen allerlei spelletjes. Ik ben echt een gezelligheidsdier. In de familie, met de vriendengroep en in het team. Weet je wat grappig was? Ik vertelde dat ik als klein ventje met Schöne en Cillessen op de foto wilde. Tijdens de open dag van NEC wilden ventjes op de foto met mij”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties