Escharen

Kinderopvang De Kinderhoeve Escharen 20 jaar

'Ik voel me een moeder met veel kinderen'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Tijdens het praten met Gera Janssen over haar Kinderboerderij hoor je de liefde voor 'haar kinderen' in alles op de voorgrond staan. Ze ontvangt en verzorgt de kinderen in haar huis, heeft een goed contact met de ouders en is trots op haar inmiddels achttien collega’s die inmiddels het team van de dagopvang en de buitenschoolse opvang verzorgen. Haar man Kees zorgt voor de het papierwerk en brengt ook de kinderen uit Gassel naar school en huis. Alles dicht bij elkaar in hun boerderij en woonhuis aan de rand van Escharen. Inmiddels is het aantal kinderen in beide voorzieningen opgelopen tot tachtig. En daarmee zitten ze vol. Reclame hebben ze nooit moeten maken. De kwaliteit en de liefde van hun zorg ging van mond tot mond.

Kinderopvang De Kinderhoeve Escharen. (foto: Matt Gerrits)

"Officieel heet het Kinderdagverblijf”, zegt Gera, "maar we zijn begonnen met de naam kinderopvang en zo is het eigenlijk ongemerkt gebleven." Gera is haar werkzame leven als kraamverzorgster begonnen: "Op mijn negentiende ben ik met de opleiding begonnen. Met twintig startte ik mijn loopbaan als kraamverzorgster bij de mensen thuis. In die tijd bleef je dan tien dagen in een gezin. Grappig is dat ik ouders die nu hun kinderen bij ons hebben, zelf geboren heb zien worden. Ik heb dat 23 jaar met liefde en plezier gedaan. Toen werd het papierwerk wel erg veel en keek ik uit naar iets anders. Wel iets met 'verzorgen'. Bovendien wilden mijn man Kees en ik graag op een boerderij wonen. Toen er een boerderij aan de Graafschedijk vrij kwam, vloeide alles in elkaar. We konden er wonen en een kinderopvang in beginnen."
Op 3 februari 2003 kwam het eerste kindje in de opvang. Gera: "In april van dat jaar zijn we officieel opengegaan. En het begon te lopen. In het begin deed ik nog alles alleen, maar in juni moest er echt iemand bij komen. En daarna nog één, en nog één. En nu zitten we, samen met de BSO, op achttien krachten. Zowel fulltimers als parttimers. We hebben veertig kinderen bij de opvang. En toen kwam in 2005 de buitenschoolse opvang erbij.”

Tussen 7 en 9 uur worden de kinderen gebracht: “De kinderen tussen 0 en 4 kunnen spelen of verder slapen. Daarna wordt er op de matras gezongen en voorgelezen. Gevolgd door knutselen, sporten of yoga, met tussentijds verzorgen (verschonen). Om 10 uur eten we fruit. Een bakje met van alles wat, dat we zelf klaarmaken. Als het fruit op is gaan we liedjes zingen, en naar buiten om te bewegen. Soms gaan we met de bolderkar wandelen. Bij slecht weer is er een muziekactiviteit. Rond 12 uur eten we samen brood. Hierna worden soms kinderen opgehaald of nieuw gebracht. Sommige kinderen gaan tussen 13 en 15 uur slapen; anderen knutselen, doen spellen 'uit de kast', kleien of spelen lekker in de zandbak. Rond 15 uur eten we fruit of peperkoek met water. Tussen 16 en 17 uur gaan we weer naar buiten voor diverse activiteiten en spelletjes, waarna tussen 17 en 18 uur de kinderen worden opgehaald.”

Buitenschoolse opvang (BSO)
De woning naast de boerderij aan de kant van de Beersemaasweg kwam even later ook vrij: “Weer een combinatie, goed voor een nieuwe start, met het BSO erbij. Voor de kinderen betekent dat huis als thuiskomen. Beneden is een huiskamer, boven zijn de themakamers. We hebben momenteel veertig kinderen. Vanaf 7 uur worden de kinderen gebracht. Beneden in de kamer doen we spelletjes tot de kinderen naar school moeten. De kinderen van De Ester worden door leidsters naar school gebracht. We hebben redelijk wat kinderen uit Gassel die op tijd naar hun school De Bongerd moeten. En daar ’s middags ook opgehaald moeten worden. Dat doet Kees. Hij doet ook alle administratie. Om 14 uur worden de kinderen bij beide scholen opgehaald. Naar het BSO-huis. Meestal spelen ze eerst wat buiten, vanaf 8 jaar mogen ze de zolder op, waar bijvoorbeeld de discoruimte is. We proberen zoveel mogelijk wel buiten te zijn. In de schuur worden spellen gedaan en hebben we cavia’s en konijnen. Om 15 uur wordt er iets gegeten en gedronken. Op dinsdag- en donderdagmiddag gaan we in ’t Dorpshuus sporten, of, bij lekker weer op het schoolplein van De Ester. Vanaf 17 uur komen de eerste ouders hun kinderen ophalen. Dat kan tot 18 uur.”

Gera vertelt enthousiast, met liefde voor haar kinderen, wier ouders ze vaak al bij de opvang of de BSO heeft gehad: “We hebben een sfeer die huiselijk en gezellig is. Een tweede thuis voor de kinderen. Ik voel me een moeder met veel kinderen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties