Escharen

6 en 13 oktober tweede Esterse Kwis (EK)

'Het is nu al onrustig in Esteren'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Van de commissie die de Esterse Kwis voor de tweede keer gaat organiseren, zitten Anita en Jelka Krus, Willy van Schipstal en Geert Loeffen al gereed om alles over de komende gebeurtenis in Escharen aan de Arena te vertellen. Met enthousiasme, relativiteit, humor en, jawel, ook een beetje trots. Anita: “Het enthousiasme en de reacties van alle deelnemers twee jaar geleden was overweldigend. Dat is voor ons de grote stimulans geweest om er mee door te gaan en ook nu weer een EK te organiseren”. De eerste uitgave mocht er dan ook zijn. 23 deelnemende teams, Escharen op zijn kop, een fantastische finaleavond in een sfeer die gerust uniek genoemd mag worden. Willy: “De finaleavond was bij Ben de Bruin in De Brouwketel. Een groot succes was het. Mede door de hulp van Ben. Dit jaar doen we alles in het centrum van Esteren. Dus alle activiteiten vinden plaats in ons eigen Dorpshuus”. (foto's: Matt Gerrits)

De organisatie van de Esterse Kwis.

Geert Loeffen laat me een oude agenda zien: “Sinds oktober 2017 zijn we met de voorbereiding voor de tweede uitgave van de EK bezig. Want, het is best veel werk. Weer moeten we aan de slag met de samenstelling van een boek vol vragen. Andere vragen dan de vorige keer”. De tafelgasten lachen. Iets wat zeker in de ontspannen sfeer van deze groep hoort. “We sparren veel”, vertelt Willy, “en gebruiken de ervaringen van vorig jaar daarbij. Je kunt tegenwoordig bijna alles op internet opzoeken. Bijna alles, dus zijn we ook op zoek gegaan wat je niet kunt opzoeken. Daar maken we een mooie mix van. Met een variatie in vragen, die rekening houdt met de verschillende leeftijden van de 27 teams die dit jaar meedoen”. De commissie, die ook als jury fungeert, is er maar druk mee geweest. De vragenboeken zijn klaar. Als uw verslaggever vraagt om een exemplaar even te mogen inzien, wordt er hard gelachen aan de gezellige keukentafel. “Ik schenk nog maar een bakske koffie in”, zegt gastvrouw Anita. “Die vragenboeken liggen veilig opgeborgen in de kluis”, lacht Geert. “Daar mag niemand meer in kijken”.

De Esterse Kwis (EK)
“We zijn er eigenlijk al mee begonnen”, zegt Jelka, de jongste van het gezelschap. “Bij diverse huizen in Esteren hangt een affiche voor het raam met een letter erop. Met alle letters kan een mooie zin gemaakt worden. Als het ’s avonds wat begint te schemeren zie je mensen “een wandelingetje” maken met pen en papier in de hand”. Weer gelach aan tafel. “Ja, het is nu al onrustig in Esteren”, weet Geert. De commissie heeft ook via Facebook een opdracht verspreid. Elk team moet een prentbriefkaart maken, die meteen ook een promotie voor Escharen is. En dan te bedenken dat de echte kwis nog moet beginnen. “Op 6 oktober om 19.30 uur kunnen de teamcaptains in ’t Dorpshuus een boek komen ophalen. Elk team heeft, in de buurt van het centrum een locatie gevonden, van waaruit “gewerkt” kan worden. Alle technische hulpmiddelen zijn toegestaan. Het is de avond van de zoekopdrachten, met misschien ook nog wat doe-werk erbij”. Het wordt nu even heel stil aan tafel. Tijd voor de koffie en om vooral nog niets te verraden. “Om 23.30 uur uiterlijk mogen de captains de boeken weer inleveren. In ’t Dorpshuus”, besluit Anita de eerste avond.

Op 13 oktober is de finaleavond in ’t Dorpshuus. De inloop is vanaf 19.30 uur. “Je kunt maar beter op tijd zijn”, waarschuwt Geert, “wie te laat is kan dure punten missen. Om 20.15 uur start een finalespel. Daar zijn punten mee te verdienen. Vorig jaar is de kwis op de laatste avond gewonnen”. Over de verdere invulling van de avond laat de commissie niets los. DJ Marcos treedt op. De spanning zal langzaam maar zeker oplopen. The Sixties, die vorige editie wonnen, zullen hun wisselbeker zeker willen houden. De avond wordt op een ludieke manier aan elkaar gepraat door Willy en Theo van Haren. Jelka: “Om een uur of elf zijn we wel uitgeteld. Dan kunnen we de uitslag bekend maken. Dan zullen de zenuwen door de zaal gieren”. Uw verslaggever was vorig jaar bij de finaleavond aanwezig. Ik genoot van de saamhorigheid, de speldenprikjes die naar elkaar werden uitgedeeld. De voelbare spanning toen men begon met de uitslag. “Het gaat tenslotte om de wisselbeker, een foto op de cover van de Minipers en de eeuwige roem”, zegt Willy. Geert: “Voor de verliezers resten slechts tranen. Al dan niet met tuiten. Maar, we hebben als commissie ook wel menselijke trekjes, want er is nog een nazit. Met alle mogelijkheden om aan dit verdriet op passende wijze te werken”.

Escharen kan weer een paar geweldige avonden tegemoet zien.

 

Het winnende team van 2016, De Sixties.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties