Escharen

Op zondag 28 oktober

Esters Heem presenteert ‘Nostalgisch Esteren’

Door Herman Peters

ESCHAREN - 'n Durp in beweging. Zo rijd je Escharen binnen. Esters Heem, de heemkundeclub van Escharen, heeft gezien dat dat al heel lang zo is. Dat zie je terug in een door de eeuwen heen veranderende dorpskern. Boerderijen verdwenen, de molen afgebroken, de school elders nieuw gebouwd, enzovoort. De kerk met zijn karakteristieke toren bleef gelukkig op zijn markante plek. Hoe stond het er vroeger bij, hoe zag het eruit? Dat heeft Esters Heem vastgelegd en wordt op 28 oktober gepresenteerd middels bordjes met foto en tekst op de plaats waar je voorheen dat vergezicht of gebouw aantrof. Ook wordt die dag in het Dorpshuus een film vertoond uit 1967. Deze oude film is inmiddels gedigitaliseerd en voorzien van ondertiteling, zodat de vele Esterse mensen prachtig in beeld komen.

Zo worden de 50 bezienswaardigheden in de dorpskern van Escharen gepresenteerd.

De professionele film over Escharen duurt een klein uur en wordt vier keer vertoond. Daar omheen kunt u in het Dorpshuus foto's bekijken die de Esterse Minipers bij haar 40-jarig jubileum in 2012 heeft vertoond. Of mag u kijken in de mappen met meer dan 2000 bidprentjes van Esterse mensen die Esters Heem inmiddels heeft verzameld. Er zijn ook dubbelexemplaren die u mag meenemen. Aansluitend kunt u de frisse lucht in voor de historische dorpswandeling, onder de klanken van het bijzondere Esterse kerkorgel, met dank aan pastoor Aarden.
Op 50(!) plekken in de dorpskern treft u foto's aan met korte toelichtende tekst over wat daar ooit te zien was. In het Dorpshuus krijgt u een gratis plattegrond mee waar al die 50 specifieke plekken in een logische wandelroute zijn vastgelegd. Mensen van Esters Heem zijn er druk mee: veel voorbereidend onderzoek is gedaan door Tonnie en Jan Roefs. De commissie die zich voor het programma extra heeft ingespannen bestaat uit Jan van den Hoogen, Anita van Zuijlen, Maricus Pittens en Herman Peters. Vele anderen verrichten hand- en spandiensten.

Programma 28 oktober
Het programma in het Dorpshuus start om 11 uur. De film, met vooral mensen uit de jaren zestig, duurt een klein uur. Hij is te zien om 11.15, 12.30, 13.45 en 15 uur. Volwassenen betalen 2 euro, kinderen tot 18 jaar mogen gratis mee. Met de beelden van de mensen uit de jaren zestig in het hoofd start u de dorps(kern)wandeling. De plattegrond leidt u naar de vele bijzondere plekken die Escharen van oudsher kent. Omdat moeilijk alle plekken in één middag te bekijken zijn, blijven de bordjes een week lang staan. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober zal Esters Heem die bordjes plaatsen. Bewoners wordt gevraagd om dat hier en daar aan de wegkant in hun tuin toe te staan.
In het Dorpshuus is alle tijd voor een kop koffie en een praatje over 'oude koeien', herinneringen en sterke verhalen, “wette nog…?”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties