Escharen

Esters Heem bereikt weer een mijlpaal

Door Herman Peters

ESCHAREN - Nog geen half jaar geleden meldde Esters Heem vanuit Escharen dat zij een database had opgezet voor bidprentjes. Die database was op dat moment gevuld met 1500 prentjes. Inmiddels zijn dat er dik 2000! Steeds meer mensen weten de website over Escharen www.Estersheem.nl te vinden. Op die site staat een tabblad waaronder al die bidprentjes te zien zijn. Allemaal mensen met roots in Escharen: daar geboren, maar verhuisd, tijdelijk woonachtig geweest, in Escharen overleden, enzovoort. Op de site allerlei informatie over de geschiedenis van Escharen. Tonnie Roefs van den Hoogen is er druk mee. Herman Peters sprak met haar.

Zo'n viereneenhalf jaar geleden is Esters Heem van start gegaan met inmiddels een vaste groep van 12 personen. Een jaar geleden kreeg het onderwerp bidprentjes een flinke boost door de nalatenschap van Arie (smid) Van der Linden uit Escharen met een enorme hoeveelheid bidprentjes, waar Esters Heem de Esterse exemplaren uit mocht halen. Een monnikenklus om die vervolgens te digitaliseren. Een heuse werkgroep 'bidprentjes' werd opgericht en toog aan de slag. Tonnie en Jan Roefs, Henk en Christien van den Brand, Riky van den Hoogen en sinds enige tijd Maricus Pittens tekenen voor de verwerking. En met succes: nu zijn al meer dan 2100 bidprentjes verwerkt (allemaal Esters gerelateerd). De oudste gaan terug tot begin 19e eeuw.

Esters Heem
De geschiedkundige verhalen die Esters Heem verzameld en gepubliceerd heeft op de website zijn vrij in te zien op de site www.Estersheem.nl. De algemene site is sinds november 2014 in de lucht. Het onderwerp bidprentjes sinds 2017. De algemene site heeft inmiddels 42.000 bezoeken geteld, die samen 196.000 pag. hebben bezocht. Het onderdeel 'bidprentjes' heeft 1185 unieke bezoeken gehad, die samen 100.000 pagina's hebben bekeken. Collega-heemkundeclubs spreken regelmatig hun bewondering uit voor de kwaliteit van de site en de inhoud van het gebodene.

“Uniek aan onze aanpak is, dat we alles willen delen, zonder voorwaarden; we maken mee dat wij elders alleen tegen betaling informatie mogen gebruiken. Dat is dus bij ons niet. We vinden het wel fijn als Esters Heem als bron wordt vermeld” aldus Tonnie. “Inmiddels hebben we ook het nodige met Langenboom (behoorde tot 1942 tot de gemeente Escharen) uitgewisseld; hun bidprentjes hebben we mogen scannen. Ook uit Oploo hebben we de nodige prentjes gekregen. Verzamelaar Cor Verberk heeft zijn collectie bidprentjes gescreend op Esterse roots en die voor ons gescand”.

Oproep
Tonnie: “Vanuit de geschiedenis is te zien dat heel veel mensen die vroeger uit Escharen weg trokken, in Brabant bleven wonen en zelden de Maas over gingen. Wij willen graag dat nalatenschappen van die mensen, zoals foto’s en bidprentjes, niet worden weg gegooid. Als het iets met Escharen te maken heeft, willen wij die graag hebben”.
Is een van uw voorouders van Escharense komaf dan is het bekijken van de website zeker de moeite waard. U kunt Esters Heem telefonisch benaderen: 0486-473305 of 431580 of mailen naar: mail@estersheem.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties