Escharen

De eerste keer in Escharen

'Een creatieve Kerstmarkt op zondag 16 december'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - Dat wordt op zondag 16 december van 14.00 tot 17.00 uur een primeur in ’t Dorpshuus van Escharen. Alles aan de kant voor een echte Kerstmarkt. De drie organiserende dames, Riky van der Linden, Annie van Raay en Christien Knoben zijn nog best een beetje zenuwachtig. Zal het wel allemaal goed gaan? Zullen er wel genoeg mensen op afkomen? Hebben we toch overal aan gedacht? En, “overal” is in dit geval wel een heleboel. Ik krijg een blaadje met de kraampjes die op die middag gevuld zullen zijn: kerststukjes, tuinaanleg en bloembinden, jeansartikelen en gerecyclede broeken, glas in lood, brood en banket, kaarten en kerstballen, keramiek, Likeur van de Cloveniers, boekvouwen, tweedehands en knutselspullen, kersthaaksels en lekkers voor het goede doel, cadeauartikelen van de cliënten van de Zorgboerderij De Horst, haarproducten, gezonder winkelen, promotie bewegen, imkerij de Bijkeuken, tassen, schilderijen en engeltjes, bloemen en kerstwerk, artikelen van pallethout, fotografie, grabbelton, gezichtsbehandeling, kerstartikelen VvN, boeken en tijdschriften, plantjes en verlichting. Een grotere variëteit in kraampjes zul je niet snel vinden. Geen wonder dat het bij de drie vrouwen toch een beetje begint te kriebelen.

De commissie Kerstfeest van de afdeling Vrouwen van Nu, afdeling Escharen wilde aanvankelijk de Kerstmarkt in het centrum van Escharen houden. Toen ze een jaar geleden met de organisatie begonnen was dat ook de bedoeling: “We wilden er een dorpsgebeuren van maken. Maar ja, wat doe je als het enorm slecht weer is? Dan komt er niemand. Bovendien hebben we ’t Dorpshuus. We vonden alle drie dat we daarin onze markt wilden houden”, vertelt Christien. Annie gaat enthousiast verder: “Mensen reageerden heel positief op ons voorstel van de Kerstmarkt. Van alle kanten kregen we aanbiedingen van mensen die graag mee wilden doen. Die reacties waren heel welkom en gaven ons moed om verder te gaan”.

Riky: “Bij de evaluatie van de evenementen van verleden jaar, met een glaasje erbij, is het idee ontstaan. Al snel daarna hebben we onze eerste vergadering belegd. Doel was om te proberen om de Esterse mensen en natuurlijk ook van daarbuiten, bij elkaar te brengen. Onze afdeling van Vrouwen van Nu heeft 96 leden. Elk lid heeft zo zijn eigen netwerk. En dan heb je snel heel Escharen en omstreken al te pakken”.

’t Dorpshuus
Christien: “We begonnen voorzichtig. Het is een hele organisatie. Maar we zien dat het steeds groter wordt. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom. Er is van alles en nog wat te doen. Kijk, hier heb ik de plattegrond. Met wat schuifwerk hebben we een grote ruimte, waar we 25 standhouders een mooie plaats kunnen geven. Er valt van alles te doen. We hebben maar liefst drie muzikale optredens. Het koperensemble van Harmonie de Eendracht treedt op. Ook het Esters koor Unisono zal zijn Kerstrepertoire laten horen. Verder spelen er nog twee harpisten. Muziek voor ieders smaak dus”.

Natuurlijk is alles in Kerstsfeer. Riky: “Alles zal uitbundig versierd zijn met Kerstornamenten. Bomen, slingers en ballen zullen de Kerstsfeer verhogen. Ook is de bar in de zaal geopend zodat niemand van de dorst hoeft om te komen. Tevens kan men er voor een klein hapje terecht”.

Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu is de voortzetting van wat eerst De Boerinnenbond was en later de KVO. Sinds 2015 heeft het een moderner jasje aangetrokken en heet het Vrouwen van Nu. De slogan van alle verenigingen luidt: “Met de kracht van vrouwen de leefomgeving versterken”. De plaatselijke afdelingen worden bijgestaan door de Provinciale afdelingen, die op hun beurt weer hulp kunnen krijgen van de landelijke vereniging. Het aanbod verschilt per afdeling en is afhankelijk van de interesses van de leden. De afdeling Escharen heeft 96 leden. Met 12 vrouwen wordt het jaarprogramma verzorgd: De Kerstmarkt, de Fietstocht, Kerst en Sint en de Feestavond. Verder is er een gymclub, is er gelegenheid om te volksdansen, wordt er geschreven voor Amnesty International. De vrije natuur wordt opgezocht in fiets- en wandelclubjes.

Kortom, een gezellige vereniging, met voor elk wat wils. Het maakt het toch al uitgebreide verenigingsleven in Escharen nog sterker en het dorp nog gezelliger.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties