Escharen

Doorstapwandeling door Raamdal op 15 maart

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

MILL - IVN Grave houdt zondag 15 maart een zogeheten doorstapwandeling door het Raamdal. Tijdens deze tocht van ongeveer vijf kilometer (duur: circa 2,5 uur) gaan wandelaars door de verborgen Raamvallei. Daar geven Jan Derks en Joost Rooijakkers, beiden werkzaam bij waterschap Aa en Maas in District Raam, op een aantal plaatsen uitleg over de concrete plannen om het watersysteem toekomstbestendig te maken. De startplaats is Landgoed Tongelaar, om 14 uur op de parkeerplaats aan de splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill.

Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke beek maken. Tegelijkertijd liggen er langs de beek veel landbouwgronden waarvoor een robuust watersysteem gunstig is. Dit houdt in dat er goed ingespeeld moet kunnen worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering. Ofwel, voldoende water bij droogte en niet teveel water bij flinke buien. Daarom wordt de beek anders ingericht. Hij wordt iets smaller en er komt aan beide zijden een brede natuurstrook langs. Deze natuurstrook wordt ingericht als een moeraszone, waar amfibieën en insecten hun leefgebied kunnen vinden. Tegelijkertijd dient deze natuurstrook als overstromingsvlakte om het water bij piekbuien goed af te kunnen voeren. Ook wordt de Lage Raam meer beleefbaar gemaakt zodat iedereen kan genieten van het water en de natuur. Tijdens de wandeling wordt het gebiedsplan Raamvallei op een aantal plaatsen toegelicht.

Tweede poging
Deze wandeling sluit aan op de lezing over het waterbeheer in het Raamdal van dinsdag 11 februari. De wandeling stond gepland op zondag 16 februari, maar kon toen niet doorgaan vanwege storm Dennis. Deelname aan de wandeling is gratis. Tip: trek wandelschoenen aan.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties