Escharen

Prachtige pronkzitting De Pieperknallers

'D’n Erpelkuul geknipt en geschoren'

Door Freddy Klooté

ERPELKUUL - De afstand tussen Grave en Escharen is hooguit een paar honderd meter. Eigenlijk is van een grens geen sprake. Behalve als de verschillende bewoners op een podium staan. Dan merk je pas het enorme verschil. Daar waar in Pothuusburg nog enigszins op woorden of uitdrukkingen wordt gelet, gaan de Pieperknallers er met gestrekt been en andere lichaamsdelen keihard in. Voor de leek is het even schrikken. Die kent ook niet alle duistere geheimen van die Piepers en Pieperinnen. De zaal ligt constant in een deuk. Uw verslaggever ging met rode oortjes naar huis. (foto's: Marco van den Broek)

Klokslag zeven gaan de deuren van ’t Dorpshuus open. Een kwartier later zit iedereen aan de schuimige versnapering. De laatste nieuwtjes worden nog snel uitgewisseld, De Pechvogels, het gepokt en gemazeld Hoforkest van d’n Erpelkuul begint te spelen. Voorzitter Piet Michiels loopt nog een laatste rondje door de zaal. Geluid en verlichting staan op scherp, de cameraman klikt op “start” en speaker van dienst Vorst Marcel Jansen roept het podium vol. Jeugdprinses Elinn en gevolg, Prinses Trees I met gevolg, De Krieltjes, de Diamantjes, de Dansgarde, twee keer de Raad van Elf (oud en jong). Beide Prinsessen lezen hun Proclamatie en laten horen dat de “Vrouwen van d’n Erpelkuul” hun mannetje staan. Prinses Elinn: “Ik ben benieuwd naar alle optredens, vooral die van mijn ouders”. Prinses Trees I: “Met al mijn dames voorop in de stoet, komt het deze carnaval helemaal goed”.

Dans en proat
Alle dansgroepen, van heel klein tot heel groot, kwamen op het podium en verrasten. Ze lieten zien dat oefening kunst baart. In opperste concentratie, met een lach op het gezicht, werd menig ouder trots gemaakt. Klasse. Ook de jongens en één meisje van de Jeugdraad dansten de tegels uit het podium. De heren van Prinses en gevolg schitterden. En dat niet alleen omdat ze zo’n mooi pak aanhadden. Zoals alles deze avond was ook het dansen tot in de puntjes verzorgd.

De eerste buut was van Barbera. Welbespraakt. Het blad voor de mond vergeten. Getrouwd met Ton Deuse, stage gelopen bij Trees en woordspelingen die alles met het kappersvak te maken hadden. Van zakkammen tot de Escharen. Haar privéleven bracht haar seksleven ten tonele en ze bereikte haar hoogtepunt toen ze Jan van den Hoogen live op het podium mocht knippen.

Even tijd voor een dans. De Parels. Geweldig aangekleed. Fantastisch gedanst. Van dit soort energie wordt een mens blij. Ook de Dames van de Raad speelden en zongen dat het lust was. Over knippen en de salon van Trees. Mooi verzorgd. De Hofdames van Trees brachten de zaal eveneens in extase. Gebruikmakend van een grappige klant op het grote scherm, speelden en zongen ze de pannen van het dak. “Kort en pittig”, zongen ze zelf terecht. Het laatste optreden vóór de pauze was voorbehouden voor L.O.E. 2018. Voor de 22ste keer hielden Corrie van Bommel, Maria en Matt Cruijssen en de van Langenboom geleende Koos Sommers een geweldige buut. Met pittige teksten over Esteren en de Graafse politiek. Met geweldig mooie zang en drie gitaren was het weer top. Ze kaapten het Graafse Ballonfestival: “Joa, ze starten wel in de Groaf, maar ze landen wel moi op de tennisboan van Esteren”. Natuurlijk kwamen de Esterse coryfeeën langs: Wolf Ben Litjens die tegen herindeling stemde en de man die zoveel verschillende functies in Esteren vervult, Petwin van Kraaij. Maar het bleef netjes, al werd het optreden afgesloten met Oh, oh de Groaf, waarbij de geleende uit Langenboom besloot met “Ik ga huilen als ik een Gravenaar zou zijn, zou willen ruilen om een Esterenaar te zijn”. De handjes in de prachtig aangeklede zaal gingen op elkaar.

Proat
Na de pauze ging meteen het gas er vol op: Proat van Elluf. Inmiddels alom gevreesd. En inderdaad, de heren van de Raad van Elf hadden al bij de voorstelling van hun team de zaal bij de lurven. Wat volgde was een aaneenschakeling van ruige grappen, oneliners, en het vakkundig knippen en scheren van iedereen uit Esteren. Van de mooie onder-scheiding van Prinses Trees tot de vraag in de salon: “Hoe wil je geknipt worden?”. “Topless”. Voorzitter Piet was onlangs voor de tweede keer van zijn fiets gevallen: “Hij viel in herhaling”. En: “Repeat”. Drie rondjes lang vlogen woordspelingen over de grens. Maar omdat zij het waren kon het. En mocht het. De zaal lag krom.
De professionele tonproater uit Limburg, Pierre van Helden, liet zien wat Limburgers verstaan onder humor. Hij kreeg de zaal mee.

Om weer even op adem te komen en het oog weer wat voorrang te geven boven het gehoor, kwamen de Parels op het podium. Met een wervelende dans in diverse ritmes lieten ze zien dat je in Esteren goed kunt leren dansen. De vrijwilligers die hierbij hebben geholpen verdienen een grote pluim.
Tijd voor Estere Boulevard. In de stijl van RTL, kreeg de zaal het laatste nieuws en de heetste roddels te horen. Ook hierbij werd menig oortje allengs roder. Met filmpjes en dolle praatjes sloten Bram van de Ven, Bart Cruijssen, Alex van Kraaij en Rob Voet deze Pronkzitting af. Chapeau, mannen.

Alle medewerkers verschenen op het podium. Naast een daverend applaus werden alle optredenden en helpers door de Prinsessen in koor bedankt: “We vonden het superleuk”. En dat was het ook.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties