Escharen

Moos van der Bijl: 'Twee seizoenen bij Estria, twee keer raak'

'Dit seizoen is lijfsbehoud al mooi, maar de trainer gaat voor meer'

Door Freddy Klooté

ESCHAREN - “Het Estria-gevoel? Het is net alsof je in een vriendenteam speelt. Toen ik voor het eerst in Estria I speelde werd ik gewoon lekker opgevangen en mee geloodst. Ook na de training en na de wedstrijd samen “een biertje doen”. Dat versterkt de band. Er is eigenlijk nooit een vervelende sfeer. We hebben het gevoel dat we er samen voor gaan. We gaan dan ook voor elkaar door het vuur. We vangen elkaar op als er één eens wat minder in de wedstrijd zit. Kijk maar naar het kampioenschap en de laatste promotie. Dat hebben we met de hele selectie gedaan. Ook met de jongens uit het tweede die af en toe invielen. En ook met alle mensen rondom het elftal”. Aan het woord is Moos van der Bijl, talentvolle speler van het vorig jaar naar de derde klasse gepromoveerde Estria. (foto: Matt Gerrits)

Moos (21) is geboren en getogen in Grave. Na basisschool Hartenaas en het Maaswaal College in Wijchen (VWO) studeert Moos dit jaar af aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij gebruikt zijn hoofd dus niet alleen om de bal erin te koppen. “Later zou ik graag iets creatiefs doen met auto’s. Iets met ontwerpen. Van Porsches bijvoorbeeld”.

Voetbal
Moos: “Ik ben eerst bij de scouting geweest, maar dat was niets voor mij. Ik zag meer in voetballen. Ik begon bij GVV’57. Bij de F-jes. Toen mijn vriend Koen Haans naar Estria ging ben ik met hem meegegaan. Daar bij de E-tjes begonnen en speel er nog steeds. Ik ben sinds de laatste twee seizoenen een vaste kracht in het eerste”. Die twee seizoen waren voor Moos één groot feest: “Twee keer raak. De eerste keer kampioen en weer terug naar de vierde klasse. Daarin was het snel overschakelen. De bal gaat sneller rond, het tempo ligt hoger en het is niet meer van “alle ballen vooruit”. Ivo Rossen was naast coach ook speler. Je kon wel merken dat hij uit de profwereld kwam bij het passen, koppen, afwerken en harder erin gaan. Ik heb een hoop van hem geleerd. Wat was hij fanatiek. Hij wilde nooit verliezen. Ik zit er na verlies ook wel doorheen, maar niet zo lang als Ivo”.

Vorig seizoen was het een stuk lastiger om de promotie te behalen: “Na die tweede plaats moesten we telkens weer twee finales spelen. Uit en thuis. Steeds weer een nieuwe ronde met een andere tegenstander. Uiteindelijk hebben we het toch gehaald. Met bloed, zweet en tranen. Wat hebben we er voor moeten werken. Met het hele team. Ivo voorop. Maar nu is hij weg. Onze nieuwe trainer, Angelo Simone komt ook uit het profvoetbal. Hij is net zo fanatiek als Ivo. We moeten wel even wennen aan zijn nieuwe tactische aanpak”.

3e klasse oost
Volgend seizoen speelt Estria voor het eerst in haar bestaan in de derde klasse. Niet meer in Zuid 2, waarin de meeste clubs bekenden zijn, maar in de regio oost. Moos: “Alle clubs komen van boven de Maas. Behalve Hapse Boys. Daar hebben we nog een appeltje mee te schillen”. Moos schiet in de lach. Hij weet niet alleen serieus over voetbal te praten, maar hij geniet met volle teugen van alle leuke dingen in het leven. Kortom, een man die met beide benen stevig in het leven staat. “We krijgen dus vooral onbekende clubs. Alles is eigenlijk nieuw en dat maakt het komend seizoen ook zo leuk om naar uit te kijken. Ik ben blij als we in de derde klasse kunnen blijven, maar de nieuwe trainer gaat echt voor meer. We trainen er inmiddels hard voor. Vooral op tactische onderdelen. Omdat ik graag voetbal vind ik ook de trainingen leuk. En ik sta niet alleen. Bij belangrijke wedstrijden is mijn hele familie erbij. Mijn grootste supporter, die er elke wedstrijd bij Estria komt aanmoedigen is opa Martin van den Boom. Hij is zo enthousiast. Alleen voor hem al zou ik elke wedstrijd willen winnen”.

Stel dat hij een Nederlandse topper wordt. Moos, lachend: “Dan wil ik graag naar PSV. Maar laat ik eerst maar eens proberen om na volgend seizoen in het eerste van EGS te komen”. Hij kijkt op zijn horloge: “Tijd voor de sportschool”.

Freddy Klooté


Selectie Estria:
Tom Arts
Martijn Beeftink
Rick Beijer
Moos van der Bijl
Roel van de Bogaard
Bart Cruijsen
John Derks
Milan Derksen
Joep Dinnissen
Bart van Dongen
Ivo van Dongen
Marijn van Dongen
Rens van Dongen
Ruud van Dongen
Max Duits
Jaimy van Eck
Giel Gerrits
Tom Gerrits
Pascal ten Haaf
Ramon van Heck
Jordy Hurkens
Roy Hurkens
Mo Khamal
Menno Leegstraten
Niels van Lier
Jasper van der Molen
Maciej Nowak
Lars Pansier
Lars Paters
Gijs Schreurs
Joeri Spanjers
Thijs van Tuijn
Jan Verstegen
Rob Voet
Bram van Zuijlen

Hoofdtrainer:
Angelo Simone

Trainer 2e elftal:
Rein Bonimbie

Leider 1e elftal:
Willy Gerrits

Leider 2e elftal:
Roel van Schipstal

Assistent-scheidsrechter:
André Derksen

Materiaalverzorging:
Jan Paters

Medische verzorging:
Marco de Kruif

Ledenaantal Estria:
361

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties