Escharen

Toon van der Linden en Tonny Kerkhof 40 jaar lid

De schijnwerper op de jubilarissen van koor Unisono

Door Otto de Man

ESCHAREN - Zoals eerder in deze krant vermeld, bestaat koor Unisono Escharen 40 jaar. Het gemengde koor uit Escharen gaat dat groots vieren met twee optredens op 9 en 10 november. Er wordt voor deze uitvoeringen heel hard gerepeteerd, niet alleen de zang maar ook het samenspelen met het combo. Het koor begeleid door muzikanten geeft een extra dimensie aan de optredens. Het is wel even wennen voor de koorleden om een pasje naar rechts of links te maken of te kiezen voor een andere opstelling. Want ja, vinden ze bij Unisono, het oog wil ook wat.

Toon van der Linden en Tonny Kerkhof.

Tot nu toe is er weinig aandacht geschonken aan de twee jubilarissen. Toon van der Linden en Tonny Kerkhof zijn vanaf het allereerste begin lid van het koor. Hij als dirigent en zij als lage alt. Toon al vele jaren dirigerend voor het koor en Tonny het liefst wat op de achtergrond. Hij het gezicht van Unisono en zij de stille kracht, altijd bereid tot hand- en spandiensten. Veertig jaar lid van een koor is een behoorlijk tijd. Je bent rond de twintig, een jaartje meer of minder en nog steeds actief lid. Wat heb je in die tijdspanne allemaal meegemaakt: trouwen, kinderen krijgen, opa of oma worden, het verlies van dierbaren. Blijdschap en verdriet horen bij het leven. Ook bij dezen twee koorleden en dus ook bij Unisono.

“Het koor is leuk, is gezellig”, zegt Toon, wanneer hem gevraagd wordt naar de betekenis van het koor. “Ik kan er mijn ei kwijt, mijn muzikaliteit, het is mijn vak,” vervolgt hij. “Voor Toon is het koor alles, het is zijn lust en zijn leven”, vult Riky aan. De vrouw van Toon volgt het gesprek vanuit de aangrenzende kamer. “Muziek is emotie, het koor ontroert mij als er prachtig wordt gezongen. Ik ben dan trots. Ook is het hard werken om alle noten op de goede plek te krijgen, dan is het duwen en trekken. Toch verlies ik zelden mijn geduld. Wat mij betreft blijf ik nog een flinke tijd dirigent”, sluit Toon het gesprek af.

Het plezier in zingen is voor Tonny heel belangrijk. "Niet te ingewikkeld doen, dat is wat ik zo leuk vind aan het koor." Zij kent nagenoeg al haar partijen uit haar hoofd. Zij kan een beeld van de bladmuziek oproepen en dan precies weten welke maat er wordt gezongen. “Het koor heeft op onze bruiloft gezongen en bij de doop van onze kinderen. Dat zijn mooie herinneringen”, vertelt Tonny. Het maken van een lp en het maken de cd’s waren voor Tonny hoogtepunten. Heel intensief werken naar een product. Met een aantal andere alten heeft zij regelmatig app-contact. Het groepje draagt de naam Back Vocals.

Als je Tonny en Toon wilt zien en horen kom dan naar het dorpshuis in Escharen op zaterdagavond 9 november of zondagmiddag 10 november. Het koor en de muzikanten schotelen je een sprankelende show voor. Bel voor kaarten naar 0486-476378.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties